Drama produsa de legendara stanca "Baba" din Mehedinti

Drama produsa de legendara stanca

La Gura Vaii, foarte aproape de Vama de la Portile de Fier I, muntele a fost strapuns de utilajele constructorilor de cai ferate care au amenajat un tunel botezat chiar "Mosul". "In loc de consolidare, s-a dispus daramarea ei de catre echipa de intretinere a districtului de cale ferata din Varciorova.

acum 47 luni (16 Jun 2016)

Localnicii spun ca de fapt in acest loc erau doua stanci, numite "Mosul"si "Baba". La circa 150 de metri de "Mosul" se afla cealalta stanca, care parea silueta unei femei si care avea, la fel, o traista mare in spate, urcand parca spre culme. La Gura Vaii, foarte aproape de Vama de la Portile de Fier I, muntele a fost strapuns de utilajele constructorilor de cai ferate care au amenajat un tunel botezat chiar "Mosul". Dar iata cum descria Alexandru Vlahuta legenda muntelui in volumul Romania Pitoreasca:

"Baba" are si ea o poveste trista

In 1937, lucratorii de la intretinerea caii ferate au vazut ca stanca cu alura de baba prezenta pericolul sa cada peste calea ferata.

"In loc de consolidare, s-a dispus daramarea ei de catre echipa de intretinere a districtului de cale ferata din Varciorova. Lucratorii care au daramat stanca, tocmai cand se retrageau cu vagonetul, au fost surprinsi de un tren si omorati cu totii",

povesteste Nicolae Ianasi, in volumul "Varciorova de sub ape". Seara dupa ce stanca a fost aruncata in aer, muncitorii urcati intr-un vagonet-drezina au plecat de la locul de munca spre locul de cazare. Cateva ore mai tarziu au fost surprinsi pe calea ferata de locomotiva unui tren, care i-a spulberat cu totul.

A ramas doar Mosul, vaduvit pe vecie de soata lui, pe care nimeni n-a mai indraznit sa-l darame. De altfel autoritatile din acei ani, ca o reparatie morala, au construit o poteca de acces catre stanca, poate ca multii turistii care vin sa viziteze Clisura Dunarii sa mai alunge din singuratatea Mosului trist. El poate fi admirat si astazi de pe Drumul European 70, nu departe de monumentala Hidrocentrala "Portile de Fier I ". Calugarul Nicodim a trecut miraculos Dunarea la romani plutind pe mantia calugareasca

Hercule si secretul care il leaga de insula Ada Kaleh. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro