Drama pacientilor cronici pentru care statul nu mai are medicamente. Care sunt produsele care lipsesc din piata

Drama pacientilor cronici pentru care statul nu mai are medicamente. Care sunt produsele care lipsesc din piata

Mii de pacienti cronici sunt pusi, de luni intregi, in fata unei situatii greu de imaginat. Daca anul trecut numarul de sesizari era considerabil, de la inceputul lui 2016, a crescut si mai mult, iar de regula, pacientii atentioneaza asupra aceluiasi produs care e de negasit. Fara medicamente pentru pacientii cu scleroza multipla Si bolnavii de Parkinson se plang ca medicamentul Madopar, esential pentru aceasta patologie, nu este de gasit, pe motiv ca producatorul l-a retras de pe piata. Metrotexatul, de negasit Grava este si situatia pacientilor care sufera de sclerodermie, asta pentru ca producatorul Metrotexatului, un medicament care ii ajuta, nu are autorizatie de punere pe piata.

acum 97 luni (1 Mar 2016)

Mii de pacienti cronici sunt pusi, de luni intregi, in fata unei situatii greu de imaginat. Ajunsi la farmacie, cu reteta in mana, bolnavii constata ca nu pot cumpara medicamentele de care au nevoie. Situatia s-a transformat deja intr-o criza reala, recunoscuta chiar de oficialii de la Agentia Nationala a Medicamentului, care primesc zilnic sesizari privind lipsa unor medicamente, inclusiv a unor produse care se dau prin programele nationale de sanatate.

Daca anul trecut numarul de sesizari era considerabil, de la inceputul lui 2016, a crescut si mai mult, iar de regula, pacientii atentioneaza asupra aceluiasi produs care e de negasit. Chiar si medicii din spitale atrag atentia ca nu sunt putine situatiile in care nu le pot da bolnavilor medicamentele de care au nevoie.

Nici medicamentele din programele nationale nu se gasesc

De exemplu, pacientii care sufera de scleroza multipla nu au primit terapia cu interferon timp de trei luni. Este vorba de 3.000 de bolnavi care sunt inclusi in programul national de scleroza multipla. Costul tratamentului, spune Dragos Zaharia, pacient care sufera de aceasta boala, este de 800 - 3.000 de euro per bolnav.

"Probleme au fost in toate cele 11 spitale care deruleaza programul, dar cel mai rau a fost pentru pacientii care tin de Spitalul Carol Davila, Institutul Fundeni si Spitalul Judetean din Cluj. La noi boala se agraveaza foarte repede, iar medicamentele nu pot fi cumparate din farmaciile independente sau de lant, pentru ca se dau doar prin circuit inchis, prin farmacia spitalului.

Fara medicamente pentru pacientii cu scleroza multipla

Si bolnavii de Parkinson se plang ca medicamentul Madopar, esential pentru aceasta patologie, nu este de gasit, pe motiv ca producatorul l-a retras de pe piata. A luat in calcul varianta de a-si cumpara produsele din Bulgaria sau din Ungaria, unde pot fi gasite in farmaciile cu circuit deschis, insa nu-si permi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro