DRAMA familiilor de eschimosi, dezbinate de frontiera trasata de Rusia si SUA, intre insulele Diomede

Eschimoșii din insulele Diomede din Alaska trăiesc o adevărată dramă, după ce familiile le-au fost dezbinate de frontiera trasată de Rusia şi Statele Unite ale Americii. Care sunt şansele de intregire a familiilor Frontiera dintre Rusia şi SUA, care desparte cele două insule Diomede, nu este marcată de steaguri, iar numărul de avioane ruseşti interceptate s-a menţinut la media de 10 pe an, in ultimele decenii, potrivit BBC.

acum 51 luni (6 Sep 2015)

Eschimoșii din insulele Diomede din Alaska trăiesc o adevărată dramă, după ce familiile le-au fost dezbinate de frontiera trasată de Rusia şi Statele Unite ale Americii. Durerea celor 80 de locuitori din Micul Diomede este cu atat mai mare cu cat pot vedea, din locuinţele lor, insula vecină, Marele Diomede, aflată la doar patru kilometri distanţă de ei, dar foarte greu accesibilă.

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini cu cele două insule Diomede şi eschimoşii din Micul Diomede, care au rude in Rusia.

Cum se pot intalni eschimoşii din Micul Diomede cu rudele lor, din Marele Diomede

In prezent, cei 80 de locuitori ai insulei Micul Diomede pot vizita Rusia fără viză. Noi am fost aici timp de mii de ani, inainte de a veni englezii, americanii, ruşii, guverne sau reguli care ne separă de familiile noastre. Această frontieră ne frange inimile", a povestit liderul unui trib de eschimoși din insula Micul Diomede, Among Soolook, care i-a arătat reporterului BBC, prin telescopul lui, un punct de observaţie pe insula vecină, prin care ruşii ii supraveghează pe locuitorii de pe teritoriul american. Reunificarea ne-ar aduce pace sufletească, insă, nu cred că se va intampla", a spus un alt lider de trib de pe insula Micul Diomede, Frances Ozenna.

"Le vedem navele și elicopterele"

Frontiera care desparte familiile care trăiesc in insulele Marele Diomede şi Micul Diomede a fost stabilită in anul 1867, cand SUA a cumpărat Alaska de la Rusia ţaristă. Astfel, oamenii nu au fost deranjaţi de frontieră şi nu au prevăzut drama pe care urmau să o trăiască urmaşii lor. Cand ieşim la vanătoare, cu bărcile, şi ne apropiem prea mult de insulă (Insula Marele Diomede - n.r.), trag un foc de avertizare sau strigă la noi să ne indepărtăm", a povestit Among Soolook.

Care sunt şansele de intregire a familiilor

Frontiera dintre Rusia şi SUA, care desparte ce... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro