Drama batranilor din judetul cu cele mai mici pensii din tara. Multi au muncit o viata la CAP, iar acum abia au bani de medicamente
Si asta dupa o viata intreaga de munca desfasurata in conditii greu de imaginat, diferita de cea prezentata in filmele de proapaganda ale "Epocii de Aur". De altfel din bogatia pamantului si din agricultura s-au nascut la Botosani numeroase povesti de succes si averi impresionante, inca de acum 200 de ani. "Doar pentru medicamente ajunge pensia" Majoritatea oamenilor trecuti de 70 de ani, au peste 30 de ani de munca la CAP. Are, la fel ca tanti Maria, peste 35 de ani de munca dar o pensie cu putin mai mare de 520 de lei.
Mai precis este vorba de peste 30 % din totalul pensionarilor insumand peste 20.000 de oameni. Acestia primesc de la stat pensia minim social garantata de 520 de lei. Si asta dupa o viata intreaga de munca desfasurata in conditii greu de imaginat, diferita de cea prezentata in filmele de proapaganda ale "Epocii de Aur". "De la 9 ani muncesc si acum tot saraca sunt" Botosaniul este un judet eminamente agrar. De altfel pamanturile fertile, cele mai fertile din Moldova asa cum spune specialistii in agricultura, sunt prielnice pentru aceasta activitate. De altfel din bogatia pamantului si din agricultura s-au nascut la Botosani numeroase povesti de succes si averi impresionante, inca de acum 200 de ani. In comunsim s-au sadit insa cele mai multe drame, iar dupa 1990, niste batrani garboviti de munca, culeg aceasta recolta amara. Botosaniul a fost judetul care a intrat in primele valuri de colectivizare. Dupa 30 de ani de la caderea regimului comunist, ei ajuns pensionarii bataii de joc. Tanti Maria Bezede, de exemplu, traieste in comuna Ungureni, judetul Botosani. Isi aduce aminte ca a inceput sa munceasca la CAP, la varsta de 11 ani. Propriu-zis ucenicia si-a inceput-o la 9 ani, pe ogoarele parintilor si mai apoi odata cu colectivizarea pe cele ale statului. "De la 9 ani muncesc si acum tot saraca sunt", isi incepe povestea tanti Maria.
"De la 11 ani cand am inceput sa prind mai vartos sapa in mana ne-a luat la lucru. Ca atunci nu erau tractoare care sa dea cu prasitoarea si trebuia mana de lucru. Apoi din 1970, m-am casatorit si mi-am luat parcelele mele de lucrat la CAP. Apoi incarcam si mergeam la cantar, la magazie unde se adunau sacii.
La CAP, in satul Calugareni a muncit si Anica Roman (foto dreapta), o femeie maruntica de 80 de ani. Am muncit cred ca in jur de 30 de ani la CAP", spune femeia. "Doar pentru medicamente ajunge pensia" Majoritatea oamenilor trecuti de 70 de ani, au peste 30 de ani de munca la CAP. Unii chiar de mici au trebaluit a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro