Drama ascunsa sub eticheta hainelor de marca. Muncitoare nevoite sa poarte scutece ca sa nu mearga la toaleta

Drama ascunsa sub eticheta hainelor de marca. Muncitoare nevoite sa poarte scutece ca sa nu mearga la toaleta

Horia Nita, reprezentant Cartel Alfa, spune ca a primit o reclamatie de la o membra de sindicat care prezenta situatia dramatica a muncitoarelor dintr-o fabrica din Iasi. (O zi de munca la o Maquila din Guatemala/ FOTO www.ipsnews.net) In fabricile de textile din Salvador muncesc aproximativ 72.000 de femei, care traiesc la limita saraciei si cu greu isi pot intretine familiile. (Muncitoare intr-o fabrica de textile din Honduras/FOTO www.theprisma.co.uk) Castigul companiilor multinationale, care folosesc aceasta forta de munca ieftina, este urias, de sute de milioane de dolari anual.

acum 68 luni (30 Jun 2015)

Horia Nita, reprezentant Cartel Alfa, spune ca a primit o reclamatie de la o membra de sindicat care prezenta situatia dramatica a muncitoarelor dintr-o fabrica din Iasi.

Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Nationala a Specialistilor in Resurse Umane, in parteneriat cu Equipo de Investigation Laboral din Salvador, fundatie care militeaza pentru drepturile muncitorilor din fabrici. Din cauza problemelor pe care organizatia le are cu autoritatile locale, singura metoda prin care pot fi facute anchete la fabricile de textile din Salvador este prin infiltrarea unor muncitoare sub acoperire. Cum se manifesta sclavia moderna

Sclavia moderna presupune angajarea unor muncitori necalificati, care lucreaza pe salarii extrem de mici, dar si abateri grave de la asigurarea unor conditii decente de munca. Astfel, acesti angajati sunt nevoiti sa lucreze inclusiv ore suplimentare, nu au acces la servicii medicale si nici dreptul de a merge la toaleta in timpul programului de lucru, spune Sergio Chavez, militant pentru drepturile muncitorilor, fondatorul Equipo de Investigation Labora.

(O zi de munca la o Maquila din Guatemala/ FOTO www.ipsnews.net)

In fabricile de textile din Salvador muncesc aproximativ 72.000 de femei, care traiesc la limita saraciei si cu greu isi pot intretine familiile. Fabricile de textile se numesc Maquilas, iar muncitorii de aici au cel mai mic salariu din tara: numai 210 dolari brut, adica 189 dolari net.

Maquilas sunt scutite de taxe si impozite, inclusiv de TVA. Muncitorii necalificati care lucreaza aici, in proportie de 80% femei, produc haine in serie, iar asta inseamna ca executa continuu numai una sau doua operatiuni, o activitate extrem de monotona, care in timp le afecteaza sanatatea. Pentru a nu pierde timpul mergand la toaleta in timpul programului, intarzind astfel linia de productie, fem... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro