Dragos Tudorache: Saptamana viitoare incepe reorganizarea DIPI

Reorganizarea serviciului secret al Ministerului de Interne, DIPI, incepe săptămana viitoare, a anunțat, sambătă, ministrul Dragoș Tudorache, citat de Digi24. Oficialul spune că procurorii au cerut, din nou, desecretizarea unor rapoarte referitoare la cheltuirea fondurilor pentru misiuni ale Departamentului de Informaţii de Protecţie Internă, iar această nouă solicitare este in curs de examinare.

acum 92 luni (1 Oct 2016)

Reorganizarea serviciului secret al Ministerului de Interne, DIPI, incepe săptămana viitoare, a anunțat, sambătă, ministrul Dragoș Tudorache, citat de Digi24.

Evaluarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă a inceput imediat după preluarea mandatului de ministru de către Tudorache, in urmă cu trei săptămani.

După preluarea mandatului de ministru, Tudorache a anunțat că in primul rand vrea clarificarea zonei de competenţă a DIPI, astfel incat să nu mai existe suprapuneri cu celelalte servicii ale statului care se ocupă de activităţi informative sau contrainformative.

Situaţia de la DIPI este cea care a dus la demisia fostului ministru de interne Petre Tobă, după ce DNA a deschis o anchetă penală impotriva foştilor şefi ai structurii de informaţii.

Procurorii DNA il acuză pe Tobă că a refuzat, in mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI.

In luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi in judecată pentru abuz in serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz in serviciu şi deturnare de fonduri in formă continuată.

Ministrul Dragoş Tudorache spune că există cadru legal pentru desecretizarea unor documente cerute de DNA in ancheta de la serviciul secret al MAI. Oficialul spune că procurorii au cerut, din nou, desecretizarea unor rapoarte referitoare la cheltuirea fondurilor pentru misiuni ale Departamentului de Informaţii de Protecţie Internă, iar această nouă solicitare este in curs de examinare. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro