"Dragi tovarasi si pretini", mai tineti minte? Cum petreceau romanii in vremea lui Ceausescu: banane coapte in ziare si vin spumant "Zarea"

Startul sarbatorilor de iarna se dadea, inainte de 1989, pe data de 27 decembrie. Pe baza realizarilor de pana acum, privim cu incredere deplina in realizarea programelor de dezvoltare economico-sociala, in victoria socialismului si comunismului in patria noastra", spunea Nicolae Ceausescu, la Revelionul din 1988, ultimul sau mesaj transmis in noaptea dintre ani.

acum 85 luni (1 Jan 2016)

Startul sarbatorilor de iarna se dadea, inainte de 1989, pe data de 27 decembrie. Cum Craciunul nu exista, pentru ca regimul ateului Ceausescu dorise sa-l stearga din calendar, punctul culminant al Sarbatorilor de iarna il reprezenta Revelionul. Fara forfota in magazinele ale caror galantare erau goale chiar si in preajma Sarbatorilor, romanii incropeau masa de Revelion din ce gaseau. Cafea procurata pe sub mana, vin spumant in loc de sampanie, banane puse din timp la copt, in ziare, carnati procurati pe pile, salata boeuf si preparate din porcii taiati din gospodariile de la tara. Chiar si asa, improvizata, masa de Revelion era cea mai imbelsugata din an. In lipsa petrecerilor la restaurant, rezervate in timpul regimului doar nomenclaturistilor, romanii se adunau in grupuri mici, in apartamente, si aveau ca unica distractie programul difuzat de TVR. Seara de Revelion era singura din an in care Televiziunea Romana difuza program prelungit si in care nu se lua lumina. Invariabil, ani in sir, programul de Revelion de la TVR incepea cu Corul si Orchestra Simfonica a Radioteleviziunii. Urma un program de muzica populara si celebrele scenete umoristice, cele mai apreciate din tot programul de Revelion. Scenetele umoristice care amuzau romanii in noaptea de Revelion treceau inainte prin cenzura de partid, pentru ca nu cumva umorul sa lezeze sau sa atinga conducatorul iubit.

Mesajul lui Ceausescu si Hora Unirii Nu exista noaptea de Revelion fara mesajul tovarasului Nicolae Ceausescu. Inainte de miezul noptii, fostul dictator intra in casele tuturor romanilor pentru a le aminti marile realizari socialiste si pentru a le urma putere de munca pentru urmatorul an. Pe baza realizarilor de pana acum, privim cu incredere deplina in realizarea programelor de dezvoltare economico-sociala, in victoria socialismului si comunismului in patria noastra", spunea Nicolae Ceausescu, la Revelionul din 1988, ultimul sau mesaj transmis in noaptea dintre ani. Nelipsi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro