Draga domnule Trecut

Draga domnule Trecut

Cititi si: Calatorie cu un om invizibil Lectie de transat o gaina oarba Un cutremur pentru fiecare Va omor pe toti Dupa ce imblanzesti Dunarea Blues pentru o fata muta Cum arata sfarsitul unui miracol: adio, Baile Herculane Toamna la Terasa Fericirii Adio, tara!

acum 58 luni (1 Dec 2016)

Nu m-am mai gandit de ceva vreme la razboiul care a divizat fosta Iugoslavie ca la un moment concret din istoria noastra a tuturor, asta pana sa citesc noua carte a prozatorului Radu Pavel Gheo, "Disco Titanic", publicata recent la Editura Polirom. In prima parte a volumului, subiectele intens discutate de Vlad Jivan si de prietenii lui banateni sunt o potentiala separare a Banatului (a "Republicii Banat") de restul tarii, invazia oltenilor si a moldovenilor, dar si "miticii" la care ajung toate taxele platite de restul tarii.

Atmosfera cartii, initial relativ senina (incepe cu un moment la bere, cu amicii), devine din ce in ce mai sumbra, gradual intram in istoria personala a personajului, scormonim in matele Securitatii, aflam de o excursie facuta cu parintii la Split, in Croatia, pe vremea Iugoslaviei, iar problematica secesiunii ipotetice ajunge sa fie privita prin oglinda unui razboi. Personajul principal Vlad Jivan ajunge sa viziteze Splitul pentru a doua oara, la ani buni de la destramarea Iugoslaviei, iar intr-un final se dovedeste ca istoria mare o inghite pe cea mica. Scenele sunt zguduitoare, de o brutalitate viscerala, insa cat se poate de adevarata, pentru ca, desi povestea personala a lui Vlad Jivan nu e neaparat reala, peisajul cu care se confunda e unul bine documentat.

O poveste care ar fi putut fi usor ratata prin patetism construieste insa o carte coplesitoare, despre micile si marile drame ale omenirii, despre felul biblic in care un frate va lua viata unul alt frate si in care pacatul te va ajunge din urma absolut de fiecare data. Radu Pavel Gheo are nenumarate trimiteri la notiuni foarte cunoscute mai ales locuitorilor din vestul tarii, de la granita cu fosta Iugoslavie, dar istoria pe care o spune prozatorul este a noastra a tuturor.

"Disco Titanic", o carte de-a dreptul cinematografica, este de fapt o scrisoare impresionanta adresata trecutului nostru comun. Dincolo de faptul ca mi-a vorbit de cop... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro