Dr. Serban Damian: "Cantarul nu e prietenul cel mai bun atunci cand vrem sa slabim"

Dr. Serban Damian:

Este de fapt o investigare ecografica, numita stratigrafie, cu ajutorul careia putem sa vedem in timp real, sa analizam structura si sa masuram dimensiunile stratului de grasime si a muschilor, putand astfel obiectiva modificarile ce apar in cursul programului de scadere in greutate.

acum 77 luni (15 Jan 2015)

Exista tot mai mult interes pentru metodele de scadere in greutate, insa in cele mai multe cazuri acestea sunt sortite esecului, deoarece nu se potrivesc necesitatilor particulare ale celui care doreste sa slabeasca, atentioneaza dr.

Pentu a optimiza progamul de antrenament si de nutritie, specialistul spune ca este esential sa avem in vedere cativa parametri fiziologic de maxima importanta pentru intelegerea particularitatilor individuale. Atunci cand vrem sa slabim, de fapt vrem sa scapam de stratul adipos si sa mentinem cat mai mult din masa musculara.

Analiza compozitiei corporale cu ultrasunete este o tehnica moderna, foarte precisa de determinare a structurilor organismului, cu vizualizarea straturilor externe - tesut adipos, masa musculara. Este de fapt o investigare ecografica, numita stratigrafie, cu ajutorul careia putem sa vedem in timp real, sa analizam structura si sa masuram dimensiunile stratului de grasime si a muschilor, putand astfel obiectiva modificarile ce apar in cursul programului de scadere in greutate. Aceasta metoda de investigatie a fost folosita o lunga perioada de timp doar in laboratoare de inalta performanta destinate sportivilor.

Testarea se face in repaus si in efort, pe banda de alergare sau bicicleta stationara si aduce informatii extrem de valoroase despre rata metabolismului ("arderile") in repaus si in efort, la diverse intensitati.

Putem astfel sa aflam cata energie consuma organismul in perioadele de odihna si cat in timpul activitatilor fizice diverse, dar si care sunt sursele care genereaza energia: lipide si carbohidrati.

In plus, testarea cardiometabolica permite si determinarea VO2max, cel mai fidel parametru cate ne arata care este capacitatea de performanta la un moment dat.

Potrivit medicului, avand toate aceste date, vom putea stabili un program de antrenament si de nutritie cu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro