Dr. Rares Nechifor, medic primar radiolog: "Fibromul uterin nu inseamna cancer si se poate trata fara cutit"

Dr. Rares Nechifor, medic primar radiolog:

Dr. Rares Nechifor (45 de ani), medic primar radiolog supraspecializat in proceduri de radiologie interventionala si terapie endovasculara, a explicat pentru "Weekend Adevarul" care sunt cauzele aparitiei fibroamelor uterine, simptomele care dau de gol prezenta acestora si metodele de tratament clasice prin comparatie cu cele inovatoare, cu avantajele si dezavantajele pe care fiecare le comporta pentru pacienta. Dar sunt si o serie de factori individuali si de mediu care stimuleaza cresterea fibroamelor, cum ar fi stresul, oboseala, obezitatea, alimentele injectate cu hormoni, in special carnea de pui, tot felul de chimicale din detergenti, care ajung in organism si se comporta ca niste hormoni estrogeni, care joaca un rol major in dezvoltarea fibroamelor. Imi amintesc ca era vorba de o tanara din Ploiesti, in varsta de 21 de ani, diagnosticata cu fibrom uterin de 9 centimetri. Referitor la conditiile din spitalele de stat, pot spune ca exista si acolo programe care includ interventia de embolizare uterina, insa banii nu sunt niciodata suficienti, iar suma e alocata nu pentru un numar de pacienti, nu special pentru embolizare, ci pentru toate procedurile de radiologie. Economii: 24.000 de zile de spitalizare si 1.000 de ani de concediu medical Exista vreo diferenta intre Europa si Statele Unite ale Americii vizavi de frecventa realizarii embolizarii uterine? Va pot spune ca din cele 6.000 de embolizari uterine pe care le-am realizat, am facut o economie de 24.000 de zile de spitalizare si de 1.000 de ani de concediu medical. 11 decese se inregistreaza la fiecare 10.000 de interventii de extirpare a uterului, ca urmare a complicatiilor survenite, arata statisticile realizate de Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie.

acum 55 luni (4 Jul 2015)

Dr. Rares Nechifor (45 de ani), medic primar radiolog supraspecializat in proceduri de radiologie interventionala si terapie endovasculara, a explicat pentru "Weekend Adevarul" care sunt cauzele aparitiei fibroamelor uterine, simptomele care dau de gol prezenta acestora si metodele de tratament clasice prin comparatie cu cele inovatoare, cu avantajele si dezavantajele pe care fiecare le comporta pentru pacienta.

"Weekend Adevarul": Inainte de a lua de-a fir a par fibromul uterin, v-as ruga sa ne explicati ce este radiologia interventionala, specializarea dumneavoastra.

Dr. Rares Nechifor: Radiologia interventionala este o specialitate medicala relativ noua si destul de putin cunoscuta. Si spun relativ, pentru ca ea are deja 20 de ani in spate, insa in comparatie cu chirurgia, care are peste 150 de ani vechime... - o procedura nedureroasa care arata in detaliu vasele de sange cu probleme de la nivelul creierului si permite diagnosticul cu precizie), care inlocuiesc interventiile neurochirurgicale invazive, cu trepan (n.r. - instrument de chirurgie in forma de sfredel cu care se gauresc oasele craniului), cu posibile complicatii mult mai mari. Se mai numeste si chirurgia Viitorului, dar chirurgii nu au nimic de-a face cu aceasta specializare, ea fiind practicata exclusiv de medicii radiologi. Multe femei ajung tarziu la medic

Revenind la subiect - fibromul uterin - ce este acesta si care sunt simptomele care ar trebui sa ne trimita la medic?

Fibromul uterin este o tumoare benigna a uterului, deci nu este cancer si, important de precizat, nu se transforma niciodata in cancer. Aceasta afectiune este frecventa si apare la mai mult de jumatate din femeile cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani. Insa afectiunea se poate instala mult mai devreme si incepe sa supere inca de la 30 de ani.

Dar astfel de simptome sunt oarecum banale, la ordinea zilei si sunt tratate frecvent cu o pastila ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro