Dr. Lucian Russu, dermatolog: "Fototerapia poate face diferenta in tratamentul psoriazisului"

Dr. Lucian Russu, dermatolog:

In prezent, exista trei tipuri principale de fototerapie, fiecare destinate tratarii unor anumite tipuri de afectiuni: terapia cu lumina rosie - 800-3000 nm - destinata tratarii rozaceei si cuperozei, terapia cu lumina albastra - pentru diferite forme de acne - si terapia cu ultraviolete - 100-400 nm - pentru tratarea eczemelor, vitiligo, psoriazisului etc. "Diferenta intre ultravioletele emise de aparate si razele ultraviolete la care ne expunem natural consta in lungimea de unda, care este controlata si adaptata de medic, in functie de problema pe care vrea sa o trateze, care difera in functie de pacient.

acum 76 luni (2 Feb 2018)

Fototerapia este o optiune terapeutica mai ales in sezonul rece, cand bolnavii de psoriazis nu beneficiaza de efectele benefice ale ultravioletelor naturale.

In prezent, exista aparate care trateaza psoriazisul ce afecteaza intreaga suprafata corporala, palmele sau picioarele sau actioneaza tintit asupra psoriazisului de pe zone bine delimitate - coate, genunchi etc.

Pielea, expusa luminii controlate

Fototerapia consta in expunerea pielii la lungimi de unda controlate ale luminii sau undelor electromagnetice. In prezent, exista trei tipuri principale de fototerapie, fiecare destinate tratarii unor anumite tipuri de afectiuni: terapia cu lumina rosie - 800-3000 nm - destinata tratarii rozaceei si cuperozei, terapia cu lumina albastra - pentru diferite forme de acne - si terapia cu ultraviolete - 100-400 nm - pentru tratarea eczemelor, vitiligo, psoriazisului etc.

"Diferenta intre ultravioletele emise de aparate si razele ultraviolete la care ne expunem natural consta in lungimea de unda, care este controlata si adaptata de medic, in functie de problema pe care vrea sa o trateze, care difera in functie de pacient. Fototerapia este fundamentata stiintific si multiplu testata, fiind o alternativa non-invaziva, sigura pentru pacienti si, de foarte multe ori, mai eficace decat tratamentul clasic", explica dr.

Diferenta dintre UVA si UVB

Terapiile cu lumina ultravioleta folosite in tratarea psoriazisului sunt de doua tipuri: UVB si UVA.

"Atat NB-UVB, cat si UVA sunt eficiente pentru tratarea formelor moderate sau severe de psoriazis, cat si pentru controlul reaparitiei leziunilor.

Fototerapia UVB - ultraviolete B

"Pentru inceput, expunerea la ultraviolete B este foarte scurta - intre 30 si 60 de secunde. In momentul in care pielea se obisnuieste cu fototerapia, iar pielea nu se mai inroseste la 24 de ore de la tratament, medicul creste timpul de expunere al pacientului". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro