Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar imagistica medicala "Un cancer mamar descoperit in stadiu incipient are sanse de vindecare de peste 90%"

Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar imagistica medicala

In ultimul timp, cu precadere pe internet, dar si pe diverse canale media, au inceput sa apara tot felul de informatii neavizate, venite mai ales de la persoane fara nicio pregatire medicala, referitoare la mamografie si utilitatea ei in depistarea cancerului de san. Mamografia este metoda principala de examinare a sanilor la femei dupa varsta de 40 ani si este metoda de screening unanim acceptata pentru cancerul mamar. As vrea sa precizez ca acesta este cel mai frecvent tip de cancer la femei, pentru toate categoriile: cu risc obisnuit de cancer mamar si cu risc crescut de cancer mamar. De aceea, ecografia mamara este mai potrivita si se recomanda ca metoda de prima intentie de investigare a sanilor la toate femeile cu varste sub 40 de ani - cu sani glandulari, densi -, iar mamografia este prima metoda de investigatie utilizata dupa varsta de 40 de ani. CV Doctorat in diagnosticul cancerului de san Numele: Elena Claudia Teodorescu Data nasterii: 11 ianuarie 1966 Studiile si cariera: In 1990 a absolvit Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti.

acum 46 luni (7 Oct 2016)

In ultimul timp, cu precadere pe internet, dar si pe diverse canale media, au inceput sa apara tot felul de informatii neavizate, venite mai ales de la persoane fara nicio pregatire medicala, referitoare la mamografie si utilitatea ei in depistarea cancerului de san. Amploarea discutiilor i-a facut pe unii medici sa ia atitudine si sa intervina cu precizari si lamuriri absolut necesare care sa determine pacientii sa ia decizii corecte la timp. Ea a explicat pentru "Weekend Adevarul" cum decurge o mamografie, cat de eficienta este aceasta investigatie in depistarea cancerului mamar si care este alternativa.

Dr. Elena Claudia Teodorescu: Mamografia este o metoda radiologica de investigare a sanilor, care foloseste raze X pentru a reda o imagine a acestora. In timpul mamografiei, fiecare san este asezat pe rand pe o placa/detector, se efectueaza compresia sanului, mamograful emite o foarte scurta cantitate de raze X si se obtine o imagine a acestuia, imagine care este interpretata de medicul radiolog.

Beneficiul principal al mamografiei, ca si in cazul ecografiei mamare, este ca ne permite noua, medicilor, sa diagnosticam incipient afectiunile mamare, inclusiv cancerul mamar, inainte ca acestea sa se dezvolte si sa se agraveze. In plus, mamografia este singura metoda care poate sa detecteze si sa caracterizeze microcalcificarile care, uneori, pot fi singurul semn de cancer mamar.

Incepand cu ce varsta este indicata aceasta investigatie si cat de des trebuie facuta?

Mamografia este metoda principala de examinare a sanilor la femei dupa varsta de 40 ani si este metoda de screening unanim acceptata pentru cancerul mamar. As vrea sa precizez ca acesta este cel mai frecvent tip de cancer la femei, pentru toate categoriile: cu risc obisnuit de cancer mamar si cu risc crescut de cancer mamar. Pentru pacientele asimptomatice si fara risc crescut - adica istoric de cancer mamar ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro