Dr. Dragos Popescu: "Statul prelungit pe scaun da dureri de genunchi"

Dr. Dragos Popescu:

Depinde de stilul de viata, de tipul de activitate si mai ales de profilul ponderal. De exemplu, fotbalistii de performanta sau alti sportivi care au antrenamente intense de la varste mici sunt mai expusi riscului de artroza. Statul pe scaun nu e o problema, daca-l insotesti cat de cat de o activitate fizica moderata: aerobic, ore de fitness sau chiar simplul mers pe jos. Pe de o parte, trebuie sa facem exercitii de intindere a muschilor si ligamentelor, pentru o mai buna flexibilitate, iar pe de alta parte, exercitii de tonificare. Zgomotele in genunchi nu ne preocupa decat daca sunt insotite de durere si inflamatie, cauzele frecvente fiind leziunile de menisc sau de cartilaj. Lucreaza de 14 ani in Spania Numele: Dragos Popescu Data si locul nasterii: 11 august 1972, Bucuresti Studiile si cariera: In 1997 a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", din Bucuresti. In Spania exista sistemul de stat, in care nu platesti nimic, dar exista o lista de asteptare, de trei-patru luni, de obicei, maximum sase, depinde de spital.

acum 93 luni (13 Dec 2014)

In timp ce tot mai multi medici romani iau drumul strainatatii, dr. Dragos Popescu (42 de ani), medic primar chirurg ortoped de la Spitalul Clinic si Provincial din Barcelona, vrea sa se intoarca in tara. Dupa ce a reusit sa se afirme in Spania si a dobandit o vasta exprienta internationala in tratarea si protezarea genunchilor. Depinde de stilul de viata, de tipul de activitate si mai ales de profilul ponderal. Daca ai o greutate normala si o activitate fizica regulata, in sensul sustinerii unui tonus muscular care sa reduca presiunea pe articulatii, atunci poti sa traiesti si toata viata fara probleme. Sunt persoane de 30-40 de ani cu probleme grave si persoane care la 70 de ani nu au nimic.

Spuneti ca depinde de tipul de activitate.

Excesul de activitate poate duce la o uzura precoce. De exemplu, fotbalistii de performanta sau alti sportivi care au antrenamente intense de la varste mici sunt mai expusi riscului de artroza. Exista asa-zisul "genunchi de fotbalist". Numai daca-i vezi radiografia, iti dai seama ca a facut sport de performanta. El are 30 de ani, dar radiografia pare, sa zicem, a unei persoane de 60 de ani.

Dar statul prelungit pe scaun, specific muncii de birou?

Statul pe scaun nu e o problema, daca-l insotesti cat de cat de o activitate fizica moderata: aerobic, ore de fitness sau chiar simplul mers pe jos. Problema noastra este ca dupa pragul de 30 de ani nu mai avem timp pentru sport si asta duce la scaderea tonusului muscular, ceea ce poate predispune la leziuni la nivelul articulatiilor. Vorbind strict despre ramanerea in pozitia sezut pe perioade lungi de timp, atunci ar fi ceva de spus. Acest tip de durere e des intalnit la soferii de camioane, pentru ca stau asezati mult timp, nemiscati.

SUPLIMENTELE NU AU EFECTE BENEFICE

Si cum o putem evita?

Simplu de tot. Pe de o parte, trebuie s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro