Dr. Adriana Pistol: "Intr-un an nu mi-am vaccinat baiatul. A facut o gripa ingrozitoare"

Dr. Adriana Pistol:

Despre complicatiile gripei si importanta vaccinarii, despre riscul unei epidemii de rujeola, despre focarele de poliomielita de la granita Romaniei, despre singurele cazuri de tetanos la copii din Uniunea Europeana, inregistrate in tara noastra ne vorbeste in continuare dr. De altfel, conform unei decizii a Uniunii Europene, fiecare stat membru este obligat sa raporteze la Centrul European de Control al Bolilor de la Stockholm situatia acestor boli pe teritoriul national. Ne asteptam sa avem un sezon ca toate sezoanele, cu un moment de varf in numarul de imbolnaviri, cu un moment de varf si in numarul de cazuri severe, dar si eventuale decese. Chiar daca eu personal nu am boala cronica, consider ca sunt tanar si nu o sa se lipeasca gripa de mine asa de usor, e bine sa ma gandesc si la cei de langa mine, la familia mea, unde poate am persoane in varsta, poate am copii. Gradul de protectie poate sa varieze de la an la an, de la productie la productie. Intotdeauna exista persoane care nu raspund la vaccinare si asta nu tine neaparat de vaccin, ci de "stofa clientului", de organismul pacientului. "Ne asteapta, intr-un an sau doi, o epidemie de rujeola" In afara de gripa, exista un semnal de alarma privind pericolul unei epidemii de rujeola. Avem cea mai mare rata de incidenta a tuberculozei, avem cele mai multe cazuri de tuberculoza multidrog rezistenta si incepem sa avem cazuri de tuberculoza extrem de rezistenta la medicamente. CV Ordinul National pentru Merit in Grad de Cavaler Numele: Adriana Pistol Data si locul nasterii: 26 februarie 1963, Bucuresti Studiile si cariera: Din 1 ianuarie 2005 si pana in prezent este directorul Centrului National pentru Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.

acum 91 luni (15 Nov 2015)

Anual, in sezonul rece, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile colecteaza si da publicitatii date privind evolutia gripei pe teritoriul tarii noastre. Aflam astfel cati oameni se imbolnavesc de gripa, cati sufera complicatii si cati mor din cauza gripei. In spatele acestor cifre poate fi un copil, o gravida, un tanar, un parinte sau un bunic, care ar fi putut sa traiasca daca ar fi fost vaccinat. Despre complicatiile gripei si importanta vaccinarii, despre riscul unei epidemii de rujeola, despre focarele de poliomielita de la granita Romaniei, despre singurele cazuri de tetanos la copii din Uniunea Europeana, inregistrate in tara noastra ne vorbeste in continuare dr. Adriana Pistol (52 de ani), specialist in epidemiologie.

"Weekend Adevarul": Va rugam sa ne explicati, inainte de toate, care sunt afectiunile pe care le monitorizati.

Dr. Adriana Pistol: Bolile transmisibile sunt boli infectioase care se pot transmite atat de la persoana la persoana, cat si prin intermediul unul vehicule: apa, alimente, vectori de tipul tantarilor, capuselor, rozatoarelor. Avem in Romania peste 70 de boli transmisibile considerate prioritate pentru tara noastra, dar si la nivelul Uniunii Europene. De altfel, conform unei decizii a Uniunii Europene, fiecare stat membru este obligat sa raporteze la Centrul European de Control al Bolilor de la Stockholm situatia acestor boli pe teritoriul national.

Gripa a sosit in sezonul acesta mai devreme cu doua luni in Romania, respectiv in saptamana 42, fata de saptamana 49, in sezonul trecut.

Cand ne asteptam la o epidemie de gripa? Trebuie sa vedem toate virusurile care circula si cu ce impact asupra populatiei la nivel national. Ne asteptam sa avem un sezon ca toate sezoanele, cu un moment de varf in numarul de imbolnaviri, cu un moment de varf si in numarul de cazuri severe, dar si eventuale decese. Epidemie inseamna... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro