Dovleacul, leguma nevalorificata pe masura calitatilor ei. Este sanatos, dietetic, usor de preparat

Dovleacul, leguma nevalorificata pe masura calitatilor ei. Este sanatos, dietetic, usor de preparat

Consumul de seminte de dovleac cu cateva ore inainte de culcare, impreuna cu un carbohidrat cum ar fi o bucata de fruct, este recomandat, pentru ca ofera organismului triptofanul necesar pentru producerea de melatonina si serotonina, care ajuta la favorizarea unui somn odihnitor pe timpul noptii. Ingrediente pentru cinci persoane o cinci dovleci mici sau doi medii o 150g de orez o 200ml de bulion o o ceapa mare taiata marunt o un morcov dat prin razatoare o 100g ciuperci Champignon o o lingura de pasta de tomate o ulei preferat, sare si piper, dupa gust Mod de preparare: * Se taie capacul si se curata dovlecii de seminte si de fibre.

acum 84 luni (29 Sep 2016)

Satenii din zona de campie a Buzaului cultiva de multi ani dovleci si au invatat, pe parcursul a multor generatii, sa foloseasca tot ce se poate din aceasta leguma, care poate atinge dimensiuni impresionante. Produsul culinar de baza este placinta de dovleac, coapta la vatra, o reteta care este transmisa din generatie in generatie. "Placinta de dovleac este o reteta veche, de la mama mea, care la randul ei a luat-o de la soacra ei. Curatam dovleacul, dam pulpa portocalie prin razatoare, apoi il amestecam cu un pic de sare si zahar. Intre timp am facut foaia de placinta si am invelit continutul de bostan ras cu ea. Punem placinta intr-o tava, care poate fi tava de cozonac apoi o tinem la cuptor pana cand se rumeneste apoi dam pe deasupra cu zahar pudra. In alte gospodarii, cu acest continut de dovleac se fac gogosi umplute", spune Ilinca Ion, din Posta Calnau, judetul Buzau. "Se decupeaza partea din jurul coditei, se elimina continutul din mijloc cu seminte dar si un strat din pulpa, pe care o putem folosi la alte produse, apoi aranjam in interior sarmalele, ca intr-o oala sau un ceaun. Dovleacul are o aroma deosebita iar sarmalele fierte in coaja lui prind un usor iz de bostan, de gutuie chiar, si sunt extraordinar de bune. Dovleacul este insa mai mult decat un produs culinar, recomandat pentru aroma sa inconfundabila si culoare, ci si o sursa de sanatate. Bostanul abunda de vitamine si nutrienti iar consumul semintelor sale ajuta la favorizarea unui somn odihnitor pe timpul noptii. Dovleacul, sau bostanul, are foarte putine calorii, dar totodata este o sursa bogata de fibre, antioxidanti, minerale, vitamine, fiind recomandat de nutritionisti pentru controlul colesterolului si reducerea greutatii corporale.

Cercetatorul in horticultura Costel Vanatoru spune ca dovleacul are o gama larga de calitati. Este una dintre surse importante de triptofan, alaturi de pestele sau branza de vaci. O suta de grame de seminte de dovleac contin 578 de miligrame din aceasta su... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro