Dovleacul: cocteil de vitamine si alte stubstante bioactive esentiale

Dovleacul: cocteil de vitamine si alte stubstante bioactive esentiale

Se ia un dovleac intreg, spalat bine, se coace in cuptor, apoi se curata de coaja si seminte, iar pulpa se pune in borcanele si se pastreaza in frigider, pentru a se consuma cate doua linguri, de trei ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa.

acum 120 luni (1 Oct 2014)

Pe numele sau Cucurbita maxima, dovleacul se trage dintr-o familie numeroasa, cu cel putin 30 de frati, printre care pepenele, dovlecelul si castravetele. Se spune ca si-ar avea originile in regiunile tropicale si subtropicale ale Americii si ca de acolo a fost adus in Europa de conchistadorii spanioli, in secolul al XVI-lea. 100 de grame de pulpa de dovleac asigura aproximativ 70% din aportul zilnic necesar de vitamina A. In aceeasi cantitate de dovleac se gasesc si 200 de miligrame de potasiu, acesta sprijinind functionarea sistemului cardiovascular.

Este o sursa generoasa si de vitamina C, motiv pentru care e recomandat ca adjuvant in raceli si diferite tipuri de convalescenta.

De asemenea, dovleacul este o excelenta sursa de carotenoide (de aici si culoarea lui portocalie), situandu-se pe locul al doilea, dupa morcovi, in aceasta privinta. Se beau inainte de culcare 50 ml de suc de dovleac proaspat, amestecat cu o lingurita de miere de albine. Tratamentul are si o reactie secundara placuta: poti scapa de pungile de sub ochi care apar in timpul somnului. Se tine in acest scop o dieta cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor, care se serveste impartit in cinci portii, cald sau rece, eventual stropit cu suc de grepfrut sau lamaie. Se ia un dovleac intreg, spalat bine, se coace in cuptor, apoi se curata de coaja si seminte, iar pulpa se pune in borcanele si se pastreaza in frigider, pentru a se consuma cate doua linguri, de trei ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa. Daca ai probleme cu tranzitul intestinal, da pe razatoare 300-400 g de dovleac crud si mananca-l zilnic, pe stomacul gol, cu putin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingura de tarate de grau; pentru si mai multa eficienta poti adauga si o lingurita de seminte de in, inmuiate in prealabil. Fa-ti o masca cu dovleac ras sau decupeaza un cubulet din pulpa lui si freaca-ti tenul cu acesta de doua ori pe zi; ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro