Dovezi despre un tratament medical uluitor facut acum 1.700 de ani unui copil care suferea de dureri de cap
In urma studiilor efectuate asupra scheletelor de la Mihalaseni si in special asupra celui de copil, de catre specialistii de la Sectia de Antropologie a Filialei Iasi a Academiei Romane, condusi de cercetatorul Dan Botezatu, s-a ajuns la concluzia ca descoperirea de la Mihalaseni este unicat nu doar in Romania, ci si in zona Balcanica. "Suntem in prezenta singurului caz de trepanare a unui craniu de copil descoperit pe teritoriul tarii noastre, iar dupa informatiile noastre destul de bogate, este singurul caz de trepanare de acest fel din zona balcanica", se arata in revista de specialitate "Forum cultural".
In aceasta zona a fost descoperita o necropola, un urias "oras al mortilor" de acum 1700 de ani, apartinand unei mixturi de populatii - dacice, germanice si slave, care au locuit pe teritoriul Romaniei dupa retragerea aureliana. Misterioasa uniune de etnii si triburi a purtat numele de cultura Santana de Mures Cerneahov si ridica si astazi numeroase semne de intrebare specialistilor. Dincolo de podoabele si vasele descoperite, printre scheletele oamenilor care au trait in secolul al IV-lea, d, Hr, in nordul Moldovei, au fost gasite si ramasitele unei copile de 11 ani. In urma studiilor efectuate asupra scheletelor de la Mihalaseni si in special asupra celui de copil, de catre specialistii de la Sectia de Antropologie a Filialei Iasi a Academiei Romane, condusi de cercetatorul Dan Botezatu, s-a ajuns la concluzia ca descoperirea de la Mihalaseni este unicat nu doar in Romania, ci si in zona Balcanica. Interventia medicala de acum 1700 de ani Conform specialistilor ieseni de la Sectia de Antropologie, copila de 11 ani, al carui schelet a fost descoperit la Mihalaseni, suferise in timpul vietii o complicata interventia chirurgicala la nivelul craniului. Practic, este vorba de o trepanatie extrem de fina si precisa, facuta cu scopul de a ameliora crizele de epilepsie. "Trepanatia se prezinta ca o lipsa de substanta ososasa de forma aproape circulara, cu un diametru de circa 30 de mm, situata la jonctiunea suturii coronare drepte cu cea sagitala, limita interna a lipsei osoase fiind tangenta la sutura sagitala. Conturul orificiului este neted, cu diferenta minima intre circumferinta externa si cea interna de circa 1-2 mm.", se arata in raportul antropologilor prezentat fragmentar de arheologul Liviu Sovan.
Scheletul copilului cu trepanatie FOTO "Necropola Santana de Mures-Cernjacov de la Mihalaseni" Octavian Liviu Sovan Totodata, antropologii ieseni vorbesc de practici medicale cu rezonante moderne, precum anestezierea pacientului si interventii la nivelul crei... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro