Doua tulpini HPV, responsabile de 70% din cancerele cervicale. Cand trebuie sa mergi neaparat la medic

Doua tulpini HPV, responsabile de 70% din cancerele cervicale. Cand trebuie sa mergi neaparat la medic

In fiecare an, in Romania, circa 4.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, din care jumatate isi pierd viata. "Exista o serie de factori de risc care cresc riscul aparitiei acestui tip de cancer, cum ar fi: debutul vietii sexuale la varste foarte tinere si parteneri multipli, fumatul, obezitatea, sistemul imun deficitar, infectia HIV, antecedente sau istoric curent al infectiei Chlamydia, folosirea pe termen lung a contraceptivelor, istoric familiai de cancer de col uterin etc.

acum 45 luni (23 Jan 2018)

In fiecare an, in Romania, circa 4.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, din care jumatate isi pierd viata. Spre deosebire de alte tipuri de cancere, cancerul de col uterin se dezvolta lent, trecand prin faza precanceroasa, astfel ca orice femeie care obisnuieste sa mearga anual la controlul ginecologic are toate sansele sa-l depisteze din timp.

Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt produse de anumite tipuri de Human Papilloma Virus (HPV).

Testul Babes-Papanicolau depisteaza celulele displazice

De aproape 100 ani, prof. Aurel Babes a descris testul care ramane si astazi standardul de aur in screeningul cancerului de col uterin - testul Babes-Papanicolau, completeaza medicul. Acest test identifica modificari celulare anormale la nivelul colului uterin, cauzate de infectia cu HPV si ajuta la identifcarea timpurie a unor eventuale leziuni.

"Astazi, panelul diagnostic s-a imbogatit si cu testul de genotipare HPV. Toate femeile active sexual trebuie sa intre intr-un program de screening si sa efectueze anual testul Babes-Papanicolau, in cadrul controlului ginecologic de rutina".

"In ultimii ani, au aparut noi metode de diagnostic dintre care cele mai importante sunt testele imunohistochimice, markerii genetici si moleculari, posibilitatea predictiei evolutiei procesului de oncogeneza.

Tulpini HPV cu risc crescut de cancer

Sunt peste 150 de tulpini HPV. "Din aceasta familie foarte numeroasa de virusuri, care contine atat tulpini cu risc crescut, cat si tulpini cu risc scazut, cele considerate a participa cel mai frecvent in geneza cancerului de col uterin sunt: 16, 18, 31, 33, 45, 52 si 58. Tulpinile 16 si 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin.

Debutul precoce al vietii sexuale, factor de risc

Cancerul de col ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro