Doua treimi din companiile IT romanesti cu cea mai rapida crestere din Europa sunt din Transilvania si Maramures.

In acest orasel, care va fi amenajat pe un teren de 200 de hectare detinut de municipalitate in Dealul Lombului, vor activa universitatile, institutele de cercetare si companiile cu putere de inovare. Cluj Innovation City nu va fi doar un spatiu dedicat IT-ului, ci si multor altor proiecte, cum ar fi cel al sangelui artificial, dezvoltate de chimistul Radu Silaghi-Dumitrescu de la Universitatea Babes-Bolyai, sau cel al ambalajelor antimicrobiene, realizat de cercetatorul Dan Vodnar, de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. De asemenea, trebuie mentionat si clusterul agricol AgroTransilvania, al carui presedinte este Ioan Oleleu, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, iar din postura de director general este condus de profesorul Felix Arion de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Analizele companiilor internationale remarca faptul ca pe langa "triunghiul de aur" al industriei IT din Romania, format din orasele Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, cunosc o dezvoltare rapida si noi centre de productie de software, reprezentate de Iasi si de Brasov.

acum 111 luni (9 Jan 2015)

O serie de publicatii internationale, dar si firme de consultanta au remarcat performantele deosebite ale acestei industrii romanesti. Orasul a fost declarat pol national de crestere in industria IT si concureaza cu Bucurestiul pentru pozitia de cel mai important hub romanesc in acest domeniu. Aceasta crestere a fost stimulata atat de cresterea economica generala inregistrata de Romania, cat si de consolidarea statutului de lier regional al Romaniei in domeniul industriilor creative.

Expertii publicatiei citate estimeaza ca, anul trecut, piata IT din Romania a crescut pana la nivelul de 1,2 miliarde de euro. In aceasta cifra nu sunt incluse exporturile de software realizate de companiile romanesti, care reprezinta cea mai mare parte a cifrei lor de afaceri.

Analistii de la Business Monitor International au remarcat cresterea pietei romanesti de hardware. Daca in anul 2013, aceasta a avut valoarea de 633 milioane euro, in 2014 valoarea a ajuns la 656 de milioane euro. Pentru 2015, tendinta este de asemenea de crestere, atat ca urmare a revigorarii pietei de notebook-uri si de PC-uri, cat si cresterii exponentiale a tabletelor vandute in Romania.

Potrivit publicatiei ActMedia.eu, o crestere semnificativa a fost inregistrata si de piata de software. Astfel, daca in anul 2013, piata programelor si aplicatiilor informatice era de 249 de milioane euro, in anul 2014, ea a crescut pana la 271 de milioane euro.

Numarul locurilor de munca, in crestere semnificativa

Datele furnizate de Institutul National de Statistica au confirmat aceste cresteri.

Astfel, daca la inceputul anului 2014, in acest domeniu lucrau 41.500 de persoane, in 31 iulie 2014, firmele de IT din Romania aveau 45.500 de angajati. Dintre acestea, 13.000 erau cele din Cluj-Napoca, potrivit Endava, iar potrivit revistei Paris Match, Clujul a ajuns deja la 20.000 de specialisti in domeniul IT, de aceea merita supranumele de Silicon Valley-ul Europei. In aces... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro