Doua mari companii americane s-au oferit sa vanda Romaniei elicoptere de atac. De ce a ales Ministerul Apararii modelul mai scump

Citeste si: Elicopterul de atac Viper, propus spre achizitie Romaniei, este prezentat la Bucuresti Inca din anul 2015, cu prilejul salonului aeronautic de la Le Bourget (Franta), Richard Harris, director de dezvoltare internationala al companiei Bell Helicopter, estima ca Ungaria, Polonia, Romania si Cehia vor avea cerinte care sunt integral satisfacute de elicopterul utilitar Bell UH-1Y Venom sau de varianta lui de atac, AH-1Z Viper. Elicopterul Viper ar fi cu cinci milioane de dolari mai scump decat Black Hawk Directorul de dezvoltare al Lockheed Martin pentru Europa centrala si de Est, Joel Villa, declara acum doua saptamani, pentru Romania Libera, ca pretul unui eliicopter Black Hawk oferit Romaniei ar putea fi de circa 25 de milioane de dolari.

acum 76 luni (4 Aug 2017)

Guvernul Romaniei a aprobat un nou program de inzestrare a Armatei, care se refera la cumpararea de elicoptere de atac.

"Sunt doua motivatii principale: pe de o parte, discutam cu un producator care a dezvoltat capabilitati militare de inalt nivel, apoi discutam de parteneriatul strategic cu SUA si de situatia in care SUA sunt cel mai bun partener al nostru pentru securitatea nationala. Citeste si: Elicopterul de atac Viper, propus spre achizitie Romaniei, este prezentat la Bucuresti

Inca din anul 2015, cu prilejul salonului aeronautic de la Le Bourget (Franta), Richard Harris, director de dezvoltare internationala al companiei Bell Helicopter, estima ca Ungaria, Polonia, Romania si Cehia vor avea cerinte care sunt integral satisfacute de elicopterul utilitar Bell UH-1Y Venom sau de varianta lui de atac, AH-1Z Viper.

Potrivit ministrului Tutuianu, modelul care va fi oferit de Bell Helicopter este "modelul care este astazi in dotarea armatei SUA si de aceea avem nevoie de un acord guvern la guvern pentru a beneficia de o asemenea tehnologie.

Totusi, trupele Statelor Unite au in dotare mai multe tipuri de elicoptere, nu doar pe cele produse de Bell, astfel ca Romania, chiar daca era conditionata sa cumpere un model de elicopter deja folosit de americani, avea la dispozitie mai multe optiuni.

De exemplu, Fortele Terestre si Fortele Speciale americane au in dotare elicoptere Black Hawk, produse de o alta companie, Lockheed Martin, care le poate echipa fie in varianta utilitara, fie in varianta de atac.

Elicopterul Viper ar fi cu cinci milioane de dolari mai scump decat Black Hawk

Directorul de dezvoltare al Lockheed Martin pentru Europa centrala si de Est, Joel Villa, declara acum doua saptamani, pentru Romania Libera, ca pretul unui eliicopter Black Hawk oferit Romaniei ar putea fi de circa 25 de milioane de dolari. Acesta ar fi fost, desigur, doar un pret informativ, nu unul ferm, care ar fi fost cond... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro