Doua femei au restaurat cea mai veche biblioteca din lume, aflata in Maroc

Doua femei au restaurat cea mai veche biblioteca din lume, aflata in Maroc

Sustinand acest record al longevitatii, cred ca facem totusi o nedreptate sutelor de biblioteci tacute dar masive din manastirile de pe continentul european care pastreaza de mult mai bine de o mie de ani averi inestimabile ale culturii universale: codexuri, pergamente, manuscrise rare, incunabule. Va propun sa aruncam insa armele oricarei dispute intr-o prapastie si sa ne bucuram de faptul ca, de acum inainte, intr-o lume acaparata iremediabil de spatiul virtual, generatiile viitoare din lumea araba si nu numai vor putea calca pragul unui important templu al cartilor avand acces la documente atat de pretioase. Inchizand o clipa ochii, ne putem imagina placerea de a lectura si de a descoperi tainele vechilor manuscrise intr-o ambianta atat de exotica care, alaturi de comorile scriptice, ne ofera si oportunitatea de a admira frumusetea unei arhitecturi rafinate.

acum 52 luni (20 Apr 2016)

>

Prezentata in presa franceza drept "cea mai veche biblioteca din lume", fondata in anul 859, aceasta stire minunata despre redeschiderea bibliotecii universitatii Al-Karaouine (al-Quaraouiyine) din orasul marocan Fez, cred ca a fost atinsa un pic de sindromul corectitudinii politice. Pentru ca in ultima vreme, mass media occidentale clocotesc de informatii sangeroase si explozive despre lumea din Orientul Mijlociu si Nordul Africii, acum cand in sfarsit soarele a stralucit atat de frumos si pe calea acestui spatiu geografic extrem de zbuciumat, imaginea despre cultura islamica nu putea fi decat una impecabila. Sustinand acest record al longevitatii, cred ca facem totusi o nedreptate sutelor de biblioteci tacute dar masive din manastirile de pe continentul european care pastreaza de mult mai bine de o mie de ani averi inestimabile ale culturii universale: codexuri, pergamente, manuscrise rare, incunabule. Eu cred ca acesta este de fapt adevaratul record: supravietuirea unui spatiu extrem de fragil intr-un context geopolitic atat de framantat.

Va propun sa aruncam insa armele oricarei dispute intr-o prapastie si sa ne bucuram de faptul ca, de acum inainte, intr-o lume acaparata iremediabil de spatiul virtual, generatiile viitoare din lumea araba si nu numai vor putea calca pragul unui important templu al cartilor avand acces la documente atat de pretioase. La ora actuala, in faimoasa biblioteca pot fi descoperite manuscrise vechi de peste 1.200 de ani, pergamente unice si numeroase carti rare din domenii precum teologia, dreptul, gramatica si astronomia. In contextul de fata, cred ar fi de bun augur sa vorbim mai mult despre Secolul de Aur al islamului si realizarile sale esentiale, decat despre teroristi si devierile lor abominabile. Supranumit Renasterea islamica (secolele VII-XIV), in acest Secol de Aur numerosi savanti, poeti, artisti, filozofi si geografi musulmani, dar si de alte confesiuni din spatiul oriental, au adus contributii semnif... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro