Doua dive, Sophia Loren si Madalina Ghenea, incing weekendul la Cluj

Doua dive, Sophia Loren si Madalina Ghenea, incing weekendul la Cluj

Capitala Ardealului traieste, oricum, de o saptamana febra celei de-a 15-a editii ("aniversare") a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF): cinefili veniti din toate colturile tarii si chiar de peste hotare, sute de invitati din tara si strainatate, zeci de proiectii pe zi in numeroasele locatii (peste 20) ale festivalului, risipite prin tot Clujul etc. Vedeta va lua parte la o proiectie speciala a filmului de care vorbeam, "Tinerete" / "La giovinezza" / "Youth", de Paolo Sorrentino, sambata, de la ora 14.00, tot la Casa de Cultura a Studentilor. Actrita si-a rememorat viata si cariera fabuloasa, pornind de la anii copilariei in Napoli - Sofia Villani Scicolone s-a nascut pe 20 septembrie 1934 -, trecand prin anii de dupa razboi, cand era remarcata in concursuri de frumusete la doar 14 ani, primele roluri in filmele lui Vittorio de Sica, regizorul care a descoperit-o, Hollywood-ul, intalnirile ei cu mari actori ai vremii, premiile, iubirile, familia. Si aceasta pentru ca Galin, dezamagita de evolutia postrevolutionara a domeniului sau de activitate, a intrat intr-o lunga perioada de tacere, in care s-a retras departe de lumina reflectoarelor, inclusiv anul acesta, cand pe 14 martie a implinit 70 de ani.

acum 74 luni (3 Jun 2016)

Este vineri si Clujul fierbe in asteptarea celor doua dive care vor calca, in acest weekend, in orasul de pe Somes. Capitala Ardealului traieste, oricum, de o saptamana febra celei de-a 15-a editii ("aniversare") a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF): cinefili veniti din toate colturile tarii si chiar de peste hotare, sute de invitati din tara si strainatate, zeci de proiectii pe zi in numeroasele locatii (peste 20) ale festivalului, risipite prin tot Clujul etc.

Mega-surpriza prezentei la TIFF a divei Sophia Loren, una dintre cele mai indragite actrite ale ecranului european, vedeta de necontestat a anilor '60 si '70 ai secolului trecut (dar care si-a pastrat o indicibila distinctie si gratie si in deceniile care au urmat, pana la varsta inaintata pe care o are acum), a picat ca un trasnet saptamana trecuta.

"Idolul multor generatii"

Nimeni nu se mai astepta atunci ca anul acesta sa mai pice pe malurile Somesului vreo diva de calibru (de, criza, monser!), foste si actuale glorii ale cinemaului european, cum a fost cazul anii trecuti cu al unor Claudia Cardinale, Annie Girardot, Vanessa Redgrave, Catherine Deneuve si Geraldine Chaplin. Anuntul facut atunci de organizatori i-a satisfacut si pe cei mai carcotasi dintre carcotasi: pe langa ca Sophia Loren este un star incontestabil al perioadei legendare a cinemaului european, este si o diva care si-a pastrat si azi farmecul, cu alte cuvinte nu a imbatranit urat, ca altele.

Sophia Loren, in cel mai nou film al ei, "Vocea umana", dupa Jean Cocteau

Diva cu forme sculpturale

De parca nu ar fi fost suficient, marti seara organizatorii au mai venit cu o surpriza, cand nimeni nu se mai astepta: cea care-i va inmana Sophiei Loren Premiul pentru intreaga cariera, la Gala de sambata seara, va fi nimeni alta decat Madalina Ghenea, care se alatura astfel si ea invitatilor speciali ai festivalului, care sosesc la Cluj ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro