Doua dintre primele documentare din Romania au fost filmate la Galati

Filmele "Inundatii la Galati" si "Exercitiile marinarilor Flotilei de la Dunare" au fost realizate in 1897, de fotograful francez Paul Menu. Filmarile la documentarele "Inundatiile de la Galati" si "Exercitiile marinarilor Flotilei de pe Dunare" au fost realizate pe 20 iunie 1897 de opticianul si fotograful francez Paul Menu (1876-1973), care lucra pentru firma "Lumiere", a fratilor Louis si Auguste Lumiere, precursorii cinematografiei, inventatorii primului aparat de filmat si a primului aparat de proiectie cinematografica.

acum 58 luni (27 Apr 2016)

Filmele "Inundatii la Galati" si "Exercitiile marinarilor Flotilei de la Dunare" au fost realizate in 1897, de fotograful francez Paul Menu.

Doua dintre primele filme de actualitate din Romania au fost realizate la Galati. Filmarile la documentarele "Inundatiile de la Galati" si "Exercitiile marinarilor Flotilei de pe Dunare" au fost realizate pe 20 iunie 1897 de opticianul si fotograful francez Paul Menu (1876-1973), care lucra pentru firma "Lumiere", a fratilor Louis si Auguste Lumiere, precursorii cinematografiei, inventatorii primului aparat de filmat si a primului aparat de proiectie cinematografica. Paul Menu se afla in Romania pentru a realiza, la comanda "L’Independance Roumaine", filmarile sarbatorii Zilei Nationale de 10 Mai 1897. In timp ce fotograful francez se afla la Bucuresti, acesta a mai realizat filmarile pentru alte doua filme care ilustrau viata din Capitala, "Targul Mosilor" si "La Sosea".

Subiect de documentat: pe strazi se circula cu barca

Insa a aparut si elementul de mare actualitate, care impunea filmarea unei situatii exceptionale: inundatiile de la Galati. Filmul "Inundatiile de la Galati", inscris in categoria "actualitate", a fost realizat in 4 parti. Tot in ziua de 20 iunie 1897, Paul Menu a realizat, tot la Galati, filmarile pentru un alt documentar, intitulat "Exercitiile marinarilor flotilei de pe Dunare".

Producatorul local al filmului era ziarul de limba franceza "L’Independance Roumaine", cotidian care apa-rea la Bucuresti, din 1876, in doua editii zilnice, "ziarul de dimineata" si "ziarul de seara".

Lucrarile de prelucrare a peliculei au fost executate la laboratorul "Lumiere" din Lyon. Filmul "Inundatii la Galati" a fost prezentat in premiera nationala pe data 18 iulie 1897 la Slanic Moldova, iar pe 24 iulie 1897, la sediul din Bucuresti a redactiei ziarului "L’Independance Roumaine". In toamna trecuta a fost amenajat un cinematograf la sala de spectacole a Casei de Cultura a S... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro