Doua comportamente ce pot salva o casnicie, dezvaluite de un celebru terapeut de cuplu
Psiholog si psihoterapeut de renume international, Esther Perel, a ajuns sa fie considerata unul dintre expertii relationali ai zilelor noastre, avand o experienta de peste treizeci de ani in domeniu. Empatia, unul din comportamentele care pot salva o casnicie "Nu exista lucruri mai importante intr-o relatie tensionata ca abilitatea de a arata empatie celeilalte persoane, de a recunoaste sentimente pe care le experimenteaza si de a valida normalitatea modului in care se simte.
Psiholog si psihoterapeut de renume international, Esther Perel, a ajuns sa fie considerata unul dintre expertii relationali ai zilelor noastre, avand o experienta de peste treizeci de ani in domeniu. Petrecand ani de zile urmarind dialoguri de genul "Nu am timp de discutii", "Am lucrat toata ziua", "Sunt extrem de obosita", psihoterapeutul a observat doua comportamente care pot opri escaladarea conflictelor dintre parteneri: manifestarea empatiei si asumarea responsabilitatii, scrie businessinsider.com. Empatia, unul din comportamentele care pot salva o casnicie
"Nu exista lucruri mai importante intr-o relatie tensionata ca abilitatea de a arata empatie celeilalte persoane, de a recunoaste sentimente pe care le experimenteaza si de a valida normalitatea modului in care se simte. Subiectii care obisnuiau sa vorbeasca despre lucrurile care ii nemultumeau la partenerii lor se simteau satisfacuti in relatiile lor, in comparatie cu persoanele care evitau sa discute pe baza neintelegerilor aparute. Este atat de usor sa critici, sa te gandesti ca daca ar fi diferit, viata ta ar fi fost mai buna. In loc sa faci asta, ai putea sa te gandesti ca daca tu ai fi fost diferit, viata ta ar fi mai buna, si poate ca daca ai fi fost diferit cu partenerul tau, si el s-ar fi comportat altfel", spune psihoterapeutul.
Poate fi greu, impulsul nostru natural intr-un conflict este de a vedea deficientele partenerului, spune Perel, care recomanda sa va intrebati cat mai des: "Ce consecinte are comportamentul meu atunci cand vine vorba de reactia partenerului?".
"Gradul in care vedem fiecare dintre aceste situatii ca fiind complementare sau gradul in care ne concentram pe polarizarea acestora va face o mare diferenta in ceea ce priveste calitatea relatiei", a concluzionat Perel. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro