Dosarul "Retrocedarile de pe litoral". Sentinta jenanta data lui Radu Mazare, pe intelesul tuturor: de ce a scapat atat de ieftin

Curtea de Apel Bucuresti a dat luni prima sentinta in dosarul "Retrocedarilor de pe litoral", unul dintre cele mai vechi procese de coruptie din istoria recenta a Justitiei. In cazul "Polaris"- acuzat de luare de mita, abuz in serviciu si conflict de interese, in dosarul "Cartierului Henri Coanda"-acuzat de luare de mita si fals in declaratii si in procesul "Mehmetoglu"- acuzat de abuz in serviciu. Este vorba de 5 dispozitii de retrocedare date in perioada 2002-2004 de fostul primar al orasului Constanta Radu Mazare, referate si adrese intocmite de Directia Administratiei Publice Locale si Directia Patrimoniu din Primaria Constanta sau de Comisia Locala de Aplicare a Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, dar si un contract de cesiune de drepturi litigioase incheiat la Biroul Notarilor Publici "Mone Gabriela Olga, Andrei Aurel Jean si Asociatii".

acum 84 luni (12 Jul 2017)

Curtea de Apel Bucuresti a dat luni prima sentinta in dosarul "Retrocedarilor de pe litoral", unul dintre cele mai vechi procese de coruptie din istoria recenta a Justitiei. Cazul se afla pe rolul instantei din octombrie 2008, a avut peste 100 de termene de judecata, iar pronuntarea a fost amanata de 7 ori. Intr-un final, din 37 de inculpati trimisi in judecata, 9 au fost condamnati la inchisoare cu suspendare, 25 au fost achitati, iar in cazul a 3 persoane s-a decis incetarea procesului penal ca urmare a decesului. Alte 8 persoane au fost condamnate la cate 3 ani cu suspendare: fostul presedinte al CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, fostul actionar de la Dinamo, Dragos Savulescu, afaceristul Georgica Giurgiucanu, trei directori din Primaria Constanta si doi consilieri juridici.

Printre cei achitati se numara: fostul actionar de la Dinamo, Cristi Borcea, notarii publici Jean Aurel Andrei, Cristina Budei si Ruxandra-Luminita Darie, varul lui Radu Mazare, Basarab Popa, afaceristi si functionari din Primarie sau de la Oficiul de Cadastru.

DNA: Prejudiciu de 114 milioane de euro Alte procese

Radu Mazare este trimis in judecata de procurorii DNA in alte trei dosare de coruptie. In cazul "Polaris"- acuzat de luare de mita, abuz in serviciu si conflict de interese, in dosarul "Cartierului Henri Coanda"-acuzat de luare de mita si fals in declaratii si in procesul "Mehmetoglu"- acuzat de abuz in serviciu.

Acuzatiile aduse de DNA in acest caz au legatura cu restituirea si atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din municipiul Constanta, Mamaia, plaja si faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu in valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane euro prejudiciu in dauna orasului Constanta. Este vorba de 5 dispozitii de retrocedare date in perioada 2002-2004 de fostu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro