Dosarul nuclear: SUA prelungesc sanctiunile, Iranul ia foc

Senatul american, dominat de republicani, a votat cu o majoritate zdrobitoare, prelungirea pentru zece ani a unor sanctiuni legate de violarea de catre Teheran a drepturilor omului, de sustinerea presupusa a terorismului in Orientul Mijlociu si de continuarea programului rachetelor balistice.

acum 84 luni (8 Dec 2016)

Senatul american, dominat de republicani, a votat cu o majoritate zdrobitoare, prelungirea pentru zece ani a unor sanctiuni legate de violarea de catre Teheran a drepturilor omului, de sustinerea presupusa a terorismului in Orientul Mijlociu si de continuarea programului rachetelor balistice. Au fost prelungite masurile contra sectorului bancar iranian, sectorului energetic si de aparare si, mai ales, contra tuturor intreprinderilor americane sau straine care au relatii comerciale in dolari cu Iranul.

Imediat, presedintele moderat Hassan Rouhani, care promoveaza o apropiere de SUA, s-a lansat intr-o rara diatriba anti-americana acuzand ca Washingtonul a "violat" acordul nuclear iranian din 2015 si a avertizat ca SUA vor face fata unei reactii foarte dure a Iranului.

Noua serie de sanctiuni americane nu este legata de programul nuclear iranian si, deci, nu constituie in niciun caz o "violare" a textului, asa cum pretinde presedintele iranian.

AIEA, agentia ONU care urmareste respectarea restrictiilor impuse asupra activitatilor atomice ale Iranului, in virtutea acordului din 2015, declara, intr-un raport, ca stocul Iranului de apa grea a depasit pentru a doua oara limita de 130 t. In plus, raportul citeaza o declaratie iraniana de luna trecuta privind un transfer de 11 t apa grea in Oman, dar nu permite identificarea destinatarului final. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro