Dosarul Mineriadei: Ion Iliescu si Petre Roman, chemati sa dea explicatii la Parchetul General. Ei sunt cercetati pentru infractiuni contra umanitatii. Surse: Li se va comunica extinderea urmaririi penale!

Dupa 26 de ani, inca se cauta adevaratii vinovati Mitingul-maraton a inceput in Piata Universitatii din Bucuresti la data de 22 aprilie 1990 impotriva FSN (Frontul Salvarii Nationale) si a presedintelui provizoriu Ion Iliescu si a fost inabusit in perioada 13-15 iunie 1990, in baza unui plan conceput de seful statului, de premierul de atunci, Petre Roman, de prim-vicepremierul Gelu Voican Voiculescu, de ministrul de Interne, Mihai Chitac, de ministrul Apararii Victor Athanasie Stanculescu, de seful Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu, de alti lideri FSN si sefi militari de atunci, implicati in planul de reprimare, conceput la resedinta prezidentiala de la Scrovistea, la inceputul lunii iunie 1990.

acum 88 luni (15 May 2017)

UPDATE 12.15: Procurorii Parchetului General i-au anuntat pe Ion Iliescu si Petre Roman ca, dupa verificarea arhivelor centrelor de arest din Capitala, din 1990, s-a stabilit ca au fost mai multe victime in urma evenimentelor de la Mineriada decat se credea initial.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, Ion Iliescu si Petre Roman au fost chemati de procurori pentru a li se aduce la cunostinta extinderea urmaririi penale, ei fiind pusi sub acuzare in luna decembrie 2016 pentru infractiuni contra umanitatii. Manifestatia a fost inabusita cu violenta de catre civilii chemati de comunistul Ion Iliescu, presedintele de atunci al tarii, si de fosti ofiteri de Securitate, recuperati in noile structuri ale serviciilor secrete infiintate dupa Revolutia din decembrie 1989.

Dupa 26 de ani, inca se cauta adevaratii vinovati

Mitingul-maraton a inceput in Piata Universitatii din Bucuresti la data de 22 aprilie 1990 impotriva FSN (Frontul Salvarii Nationale) si a presedintelui provizoriu Ion Iliescu si a fost inabusit in perioada 13-15 iunie 1990, in baza unui plan conceput de seful statului, de premierul de atunci, Petre Roman, de prim-vicepremierul Gelu Voican Voiculescu, de ministrul de Interne, Mihai Chitac, de ministrul Apararii Victor Athanasie Stanculescu, de seful Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu, de alti lideri FSN si sefi militari de atunci, implicati in planul de reprimare, conceput la resedinta prezidentiala de la Scrovistea, la inceputul lunii iunie 1990.

Potrivit planului, din care apar informatii in "Jurnalul de lupta" al MApN, publicat in "Romania libera", in dimineata zilei de 13 iunie au fost ridicati protestatarii (aflati in greva foamei) din corturile instalate in fata Teatrului National, de vizavi de Universitatea Bucuresti. Apoi, forte de ordine imbracate in civil i-au atacat pe jandarmi (imbracati in uniforme) si au dat foc autobuzelor Jandarmeriei, cu scopul de a acredita convingerea ca ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro