Dosarul "Gala Bute". Elena Udrea a fost trimisa in judecata. Daca va fi gasita vinovata risca pana la 10 ani de inchisoare

Dosarul

Detaliile, discutate cu Nastasia Procurorii anticoruptie au trimis-o in judecata pe Elena Udrea si dupa ce, in cursul anului 2011, aceasta ar fi cerut si primit de la Adrian Gardean, direct si indirect, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de S.C. Procurorii mai arata ca suma de 900.000 de euro a fost predata de Nastasia ministrului Elena Udrea, iar diferenta de 3 milioane de lei ar fi fost tramsferata de S.C. Contract de servicii, incheiat de Ministerul Turismului si Europlus Computers fara publicarea unui anunt de participare Pe 24 iunie 2011 ar fi fost incheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fara publicarea unui anunt de participare, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si S.C. Procurorii mai arata ca "aceste imprejurari atrag refuzul de decontare a sumelor de catre autoritatea de management a fondurilor europene, astfel incat, din cauza modului defectuos in care functionarii si-au indeplinit atributiile de serviciu, sumele care ar fi trebuit rambursate din fonduri europene au fost suportate integral de catre bugetul de stat". Acuzatiile aduse Elenei Udrea Elena Udrea este acuzata, in dosarul "Gala Bute", de cinci infractiuni: abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, luare de mita si spalare de bani. In dosarul "Microsoft", Elena Udrea este acuzata de trafic de influenta, in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea, trafic de influenta, in legatura cu derularea contractului e-Romania, trafic de influenta, in legatura cu pretinderea si primirea a 500.000 de euro si infractiunea de spalare de bani.

acum 93 luni (21 Apr 2015)

UPDATE Echipa de comunicare a Elenei Udrea a postat un mesaj pe Facebook, imediat dupa trimiterea acesteia in judecata, in care arata ca nu mai exista motive ca aceasta sa ramana in arest dupa ce dosarul a ajuns pe masa judecatorilor. La ultima cerere de prelungire a arestarii preventive, procurorii au solicitat inca 30 de zile invocand nevoia de a mai administra unele probe, de a face o expertiza si de a mai audia cativa martori. Odata cu trimiterea in instanta a dosarului, faza de urmarire penala s-a incheiat si arestul preventiv nu mai este necesar, pentru ca, evident, Elena Udrea nu mai poate influenta ancheta penala sau probele deja adunate de procurori. De aceea, o decizie fireasca ar fi eliberarea sa la sfarsitul acestei saptamani, cand expira mandatul de arest preventiv. Acum ca dosarul este trimis in instanta, toata lumea se va putea convinge de faptul ca sustinerile Elenei Udrea si ale avocatilor sai au fost reale si nu exista probe impotriva fostului ministru", se arata in postarea de pe reteaua de socializare.

Concret, Elena Udrea este acuzata de luare de mita (trei infractiuni), abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, Elena Udrea, in perioada in care era ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Stefan Lungu, consilier personal al ministrului, Ana Maria Topoliceanu, director CNI, Gheorghe Nastasia, secretar general al ministerului si Tudor Liberiu Breazu, asistent personal) ar fi primit, cu stiinta Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de minister.

Sumele obtinute ar fi intrat fie nemijlocit in posesia Elenei Udrea (in numerar ori prin plata unor bunuri si servi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro