Dosarul decontarilor ilegale de la CNAS. Neregulile privind decontarea serviciilor de ingrijiri la domiciliu au fost sesizate din 2014
Un raport de control, obtinut de Mediafax, arata ca CNAS a fost informata de o casa de avocatura privind nereguli la nivelul Casei de asigurari de sanatate a municipiului Bucuresti privind in modalitate de verificare si aprobare a dosarelor depuse in vederea obtinerii de catre asigurati a deciziei de ingrijiri la domiciliu. "Concret, in perioada ianuarie 2016 - august 2017, a fost constituit un grup infractional organizat prin care, sume de bani in valoare totala de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti au fost fraudate prin decontarea nelegala a unor servicii de ingrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale intocmite in fals, cu implicarea unor functionari din cadrul CSAMB, sub protectia unor persoane din conducerea institutiei, dar si din conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Un raport de control, obtinut de Mediafax, arata ca CNAS a fost informata de o casa de avocatura privind nereguli la nivelul Casei de asigurari de sanatate a municipiului Bucuresti privind in modalitate de verificare si aprobare a dosarelor depuse in vederea obtinerii de catre asigurati a deciziei de ingrijiri la domiciliu. Raportul este semnat de seful CNAS de la acel moment, Vasile Ciurchea.
Alina Ion, directorul unei firme de servicii medicale, denuntator in dosarul CNAS, a declarat ca va pune la dispozitie date despre pacientii care aveau nevoie de ingrijiri si au murit, precizand ca reprezentantii sistemului de asigurari de sanatate i-au cerut sa nu mai faca sesizari. Am anuntat Casa de Sanatate prin memorii de frauda din sistem: internari fictive, frauda pe ingrijiri si tot ceea se se poate. In momentul in care am constatat - 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 - o neregula referitoare la un pacient, am anuntat Casa de Sanatate Bucuresti, ulterior forul superior Casa Nationala, presedintele si organele de control.
Potrivit DNA, bugetul CASMB ar fi fost pagubit cu aproximativ 3 milioane euro, in intervalul ianuarie 2016-august 2017, prin decontarea ilegala a unor servicii fictive de ingrijire medicala la domiciliu, inclusiv pe baza unor dosare medicale intocmite in fals. Cei care beneficiau de bani ar fi avut si protectia unor persoane din conducerea Casei de asigurari de sanatate a Capitalei, dar si din conducerea CNAS.
"Concret, in perioada ianuarie 2016 - august 2017, a fost constituit un grup infractional organizat prin care, sume de bani in valoare totala de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti au fost fraudate prin decontarea nelegala a unor servicii de ingrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale intocmite in fals, cu implicarea unor functionari din cadrul CSAMB, sub protectia unor persoane din condu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro