Dosarele Panama au avut consecinte concrete doar in democratii. Va influenta scandalul si aventura Brexit?

Dosarele Panama au avut consecinte concrete doar in democratii. Va influenta scandalul si aventura Brexit?

> Atentia publicului a fost captata de cateva nume de responsabili politici, care au incercat sa eludeze plata taxelor in tarile de origine sau pur si simplu sa se ascunda. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, de pilda, a zis ca e o operatiune indreptata impotriva Rusiei, iar Petro Porosenko a minimalizat informatiile despre el, afirmand ca a recurs la cel mai banal instrument, pentru a-si vinde afacerile, dupa ce a fost ales sef al statului. Intre companiile cu pricina, una a devenit actionara intr-o firma de garantare, creata de Mizzi in Noua Zeelanda, iar beneficiara e sotia sa, care e, de altfel, consulul Maltei la Shanghai.

acum 99 luni (20 Apr 2016)

>

Atentia publicului a fost captata de cateva nume de responsabili politici, care au incercat sa eludeze plata taxelor in tarile de origine sau pur si simplu sa se ascunda. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, de pilda, a zis ca e o operatiune indreptata impotriva Rusiei, iar Petro Porosenko a minimalizat informatiile despre el, afirmand ca a recurs la cel mai banal instrument, pentru a-si vinde afacerile, dupa ce a fost ales sef al statului. E de remarcat si faptul ca toti cei vizati au negat intr-un prim moment ca ar fi vorba despre ei, pentru ca ulterior sa recunoasca veridicitatea informatiilor. Premierul Sigmundur David Gunnlaugsson era unul dintre cei sase sute de islandezi care apareau pe listele sterpelite de la Mossack Fonseca. Impreuna cu sotia sa, el detine o societate offshore in Insulele Virgine Britanice, prin care a investit milioane de dolari, fara a declara veniturile. Initial, seful guvernului de la Reykjavik a reactionat zicand ca doar sotia lui e implicata, apoi a precizat ca a platit toate taxele, pentru ca, la doua zile dupa declansarea scandalului, sa demisioneze. Pentru o tara care numara 330.000 de locuitori, e un protest colosal. Nu e, totusi, o surpriza: cel mai credibil partid islandez, inca din toamna trecuta, e cel al Piratilor, care pune mare pret pe anticoruptie, dar si pe exploatarea libera a tuturor resurselor online. In schimb, o surpriza a fost decizia presedintelui Olafur Ragnar Grimsson de a candida pentru un al... In Constitutia islandeza nu e prevazuta o limitare a numarului de mandate prezidentiale, iar actualul sef al statului a fost ales deja de cinci ori, din 1996 incoace. In discursul de Anul Nou, el anuntase ca nu va intra intr-o noua competitie, dar acum, data fiind criza creata de Panama Papers, s-a razgandit.

In afara premierului islandez, a mai demisionat un singur alt demnitar european de rang inalt, si anume ministrul industriei si energiei din Spania. Adevarul e ca partidul sau, Partido Popul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro