Dorel aproape ca a daramat crucea de la mormantul poetului Vasile Bumbac, bun prieten cu Mihai Eminescu

Dorel aproape ca a daramat crucea de la mormantul poetului Vasile Bumbac, bun prieten cu Mihai Eminescu

Un cetatean din satul sucevean Costana, care de multi ani are grija de mormantul poetului si profesorului Vasile Bumbac, prieten al lui Mihai Eminescu inca din prima parte a tineretii celor doi, a semnalat un fapt greu de digerat petrecut in aceste zile in Cimitirul Pacea, al municipiului Suceava. S-au sapat fundatiile pentru un nou cavou iar "meseriasii" firmei recomandate de administratorul cimitirului, au considerat ca ii incurca mult gardutul ce imprejmuieste mormantul modest al carturarului bucovinean si a sotiei sale, chiar si crucea veche de piatra, un mic monument funerar care ar trebui sa marcheze locul in care cei doi isi dorm somnul de veci, a trebuit sa fie mutata din loc, pentru a se putea, probabil, instala betoniera necesata constructiei noului monument.

acum 86 luni (9 May 2017)

Un cetatean din satul sucevean Costana, care de multi ani are grija de mormantul poetului si profesorului Vasile Bumbac, prieten al lui Mihai Eminescu inca din prima parte a tineretii celor doi, a semnalat un fapt greu de digerat petrecut in aceste zile in Cimitirul Pacea, al municipiului Suceava.

In spatele mormantului in lui Vasile Bumbac si al sotiei sale, Eudochia, prins si asa intre mari constructii din beton, placate cu marmura, cavouri stralucitoare ale unor suceveni, unii defuncti altii inca in viata dar care considera ca si-au cumparat deja bilet la trenul spre eternitate in vagonul de clasa intai, a inceput in aceasta primavara o noua organizare de santier.

S-au sapat fundatiile pentru un nou cavou iar "meseriasii" firmei recomandate de administratorul cimitirului, au considerat ca ii incurca mult gardutul ce imprejmuieste mormantul modest al carturarului bucovinean si a sotiei sale, chiar si crucea veche de piatra, un mic monument funerar care ar trebui sa marcheze locul in care cei doi isi dorm somnul de veci, a trebuit sa fie mutata din loc, pentru a se putea, probabil, instala betoniera necesata constructiei noului monument.

Evenimentul a fost semnalat, cum am spus deja, de un om din Costana, satul de bastina a lui Vasile Bumbac, care periodic, vine la Suceava pentru a ingriji mormantul carturarului.

"Faza e ca au scos gardul care e acolo de 100 de ani ca sa toarne placa la cavoul vecin apoi crucea care era inclinata, au mutat-o cumva inspre dreapta de pe postament si rotita. Am trecut pe acolo inainte de Pasti, ca merg si fac curat cam de 2 - 3 ori pe an si am vazut ca se sapa in spatele mormantului, asa ca ma asteptam la suprize, dar nu sa scoata gardutul si sa strambe si mai tare crucea aia", a spus barbatul. Acea portiune de teren a apartinut familiei sale, a fost la un moment dat si un monument construit, decizia noua fiind insa aceea de a se sapa s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro