Donald Trump la Bucuresti? O vizita care are deja terenul pregatit

Donald Trump la Bucuresti? O vizita care are deja terenul pregatit

Soldatii nostri au luptat umar la umar pe campuri de lupta aflate la mare distanta de Romania si avem o colaborare foarte eficienta intre serviciile de informatii si institutiile de aplicare a legii care ne permit sa combatem terorismul, criminalitatea organizata transfrontaliera, proliferarea armamentului de distrugere in masa, traficul de persoane si droguri, dar si intentiile ostile ale tarilor vecine Romaniei de a submina institutiile democratice si guvernarea democratica de aici". O incununare cu succes a unui asemenea demers, inaintea altor state din zona, cum ar fi Ungaria si Polonia (tari care de-a lungul ultimilor 27 de ani s-au bucurat de o atentie speciala din partea SUA), n-ar aduce importante avantaje politice si ar fi un semnal puternic in randul marilor investitori, care incep sa se confrunte in tarile mai sus mentionate cu probleme importante datorita politicilor economice promovate de guvernele de la Budapesta si Varsovia, tot mai axate pe interventia statului, nationalizari, centralism si control.

acum 86 luni (8 Apr 2017)

Administratia de la Casa Alba a mai anuntat ca Donald Trump a acceptat, deja, o prima invitatie din partea unui sef de stat din Europa: este vorba de cea a reginei Marii Britanii, insa data la care va avea loc vizita nu a fost stabilita.

Momentan, pe agenda de vizite ale liderului de la Casa Alba nu se mai afla programate si alte destinatii (cel putin cunoscute oficial), insa foarte multe state europene isi doresc sa reuseasca sa-l aduca in capitalele lor pe Donald Trump, printre acestea numarandu-se si Romania, bineinteles.

O vizita a presedintelui Trump in Romania ar fi un succes nu numai de imagine pentru tara noastra, ci un puternic semnal politic, economic si militar ca administratia de la Washington si Romania au interese comune pe toate palierele. In fapt, aproape intreaga politica de securitate a Romaniei se bazeaza pe trei piloni importanti, doi dintre ei fiind in legatura directa cu Washington: Parteneriatul Strategic cu SUA, statutul de membru al Uniunii Europene si cel de membru al NATO. La randul lor, Statele Unite ale Americii au in Romania un partener loial in promovarea intereselor sale economice si de securitate in zona, un partener care si-a demonstrat utilitatea si valoarea in operatiunile comune intreprinse in Irak si Afganistan. Mai mult, Romania a demonstrat recent ca doreste sa-si respecte si obligatiile financiare ce deriva din statutul de tara membra a NATO, fapt remarcat de administratia Trump, presedintele SUA fiind foarte ferm in aceasta privinta. Sensibilitatea SUA pe tema bugetelor de aparare ale statele NATO a fos evidentiata, la sfarsitul lunii martie, si de secretarul de stat Rex Tillerson prezent la Bruxelles:

"Aliatii care nu au planuri concrete cu privire la alocarea a 2% din PIB pana in 2024 trebuie sa le intocmeasca acum. Suntem binecuvantati de faptul ca atat SUA, cat si Romania au viziunea necesara pentru a face investitiile necesare in securitate, SUA saluta decizia Guvernului Romaniei de a a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro