Domnule Dragnea, vaccinarea anticoruptie a copiilor este obligatorie? | OPINIE

Incepand cu anul 2007, in paralel cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Comisia Europeana a instituit Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), mecanism ce vizeaza monitorizarea progreselor realizate de Romania in vederea atingerii anumitor obiective de referinta, specifice in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei si care se materializeaza prin publicarea periodica a unor rapoarte de progres. In sectorul educatiei au fost introduse cateva masuri-pilot de prevenire, cum ar fi propunerile Centrului National de Integritate (de exemplu, supravegherea video la examenele de bacalaureat), si este in curs de elaborare o strategie sectoriala in contextul unui proiect anticoruptie finantat de UE. S-a elaborat si o metodologie care isi propunea evaluarea riscurilor de coruptie la nivelul acestui sector, asumarea la nivelul fiecarei institutii din sectorul educational a planului propriu de masuri si monitorizarea implementarii masurilor anticoruptie prin intermediul inventarului masurilor preventive anticoruptie instituit de Strategia Nationala Anticoruptie, asigurand dezvoltarea si adaptarea obiectivelor si masurilor vizate de aceasta la nivelul sectorului educational.

acum 39 luni (5 May 2017)

Incepand cu anul 2007, in paralel cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Comisia Europeana a instituit Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), mecanism ce vizeaza monitorizarea progreselor realizate de Romania in vederea atingerii anumitor obiective de referinta, specifice in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei si care se materializeaza prin publicarea periodica a unor rapoarte de progres. Cu toate acestea, activitatea de analizare a riscurilor in aceste sectoare a fost demarata abia de curand (...). In sectorul educatiei au fost introduse cateva masuri-pilot de prevenire, cum ar fi propunerile Centrului National de Integritate (de exemplu, supravegherea video la examenele de bacalaureat), si este in curs de elaborare o strategie sectoriala in contextul unui proiect anticoruptie finantat de UE. Alte domenii-cheie de risc care trebuie avute in vedere sunt investitiile in infrastructura scolara si coruptia in cadrul sistemului de examinare in scoli si al sistemului de acordare a diplomelor in unitatile de invatamant superior. (...) Aceste activitati-pilot desfasurate in domenii sensibile din punctul de vedere al coruptiei au fost utile si au avut un impact important asupra bugetului de stat, insa ele trebuie continuate pentru a deveni parte dintr-o abordare sistematica.

Sectorul educational prezinta, alaturi de alte sectoare, o serie de vulnerabilitati la coruptie.

In data de 26.09.2013, se semna, prin Ordin de Ministru, Strategia Anticoruptie in Educatie. Conform acesteia, toate institutiile publice aveau obligatia de a adopta propriile planuri anticoruptie, prin masuri de interventie care sa vizeze prevenirea coruptiei, educatia anticoruptie si combaterea fenomenului de coruptie.

Scopul strategiei era de prevenire si de reducere a fenomenului coruptiei la nivelul sectorului educational si valorizarea rolului important al procesului educational in demersurile de prevenire a coruptiei pe termen ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro