Domnitorul care a ctitorit mai multe biserici si manastiri decat Stefan cel Mare

Domnitorul care a ctitorit mai multe biserici si manastiri decat Stefan cel Mare

Aminteam ca pe langa zecile de biserici ridicate din temelie, a contribuit si la refacerea altora - atat in Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, dar si la Muntele Athos ori la sud de Dunare, in perioada in care a domnit timp de 22 de ani "pe tronul Basarabilor" dovedindu-se "un protector al culturii si limbii romane si un mare sprijinitor al Bisericii", dar si un "adevarat pastor si domn parinte", dupa cum avea sa-l descrie istoricul Nicolae Iorga. La fel si Manastirea Maxineni este enumerata de Matei Basarab, in hrisovul solemn de la 27 noiembrie 1640, in randul marilor ctitorii", alaturi de lacasul de cult din localitatea Plataresti, Manastirea Brebu, din satul denumit in trecut Malu Lupului, Manastirea Dintr-un Lemn, "careia ii hotara statutul de manastire neinchinata catre Locurile Sfinte, alaturi de celelalte ctitorii: de la Arnota, Campulung, Brancoveni, Caldarusani", mai aflam de la Florin Epure A ctitorit inclusiv bisericile valcene de la Ramesti - Horezu si Gramesti - Pietreni.

acum 39 luni (26 Apr 2018)

Unul dintre specialistii care au studiat viata domnitorului Matei Basarab este directorul Directiei de Cultura Valcea, prof.dr. Calatorul sirian Paul de Alep este incredintat ca domnitorul a inaltat 150 de biserici, luand in considerare, desigur, si celelalte ctitorii ridicate in acea perioada de cler sau boierime. Aceasta cifra poate parea exagerata, insa cei mai multi istorici considera ca voievodul a ridicat din temelie peste treizeci de biserici la care se adauga refacerea multor altora, atat in tara, cat si la Muntele Athos, la sud de Dunare, in Ardeal si Moldova", explica pentru Adevarul prof. Alte voci sustin ca daca Stefan cel Mare a zidit 45 de biserici si manastiri, in cazul lui Matei Basarab este vorba de 46, toate acestea fiind atestate documentar.

Cei mai multi specialisti inclina sa creada ca in cazul lui Matei Basarab se poate afirma ca a construit de la zero si a refacut 126 de monumente, printre care zeci de biserici sau manastiri, cu mult peste Stefan cel Mare. Aceasta varianta o regasim si in Enciclopedia Orasului Targoviste, in care se precizeaza ca Matei Basarab a fost domnitorul roman cu cea mai ampla activitate culturala, care a ctitorit 46 de biserici sau manastiri.

Aminteam ca pe langa zecile de biserici ridicate din temelie, a contribuit si la refacerea altora - atat in Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, dar si la Muntele Athos ori la sud de Dunare, in perioada in care a domnit timp de 22 de ani "pe tronul Basarabilor" dovedindu-se "un protector al culturii si limbii romane si un mare sprijinitor al Bisericii", dar si un "adevarat pastor si domn parinte", dupa cum avea sa-l descrie istoricul Nicolae Iorga. "Vasta opera ctitoriceasca a epocii lui Matei Basarab nu s-a rezumat doar la ridicarea unor constructii noi, ci si la repararea sau amplificarea celor existente, deteriorate de catastrofalul cutremur din iulie 1628 sau de lipsa de ingrijire.

La sud de Dunare, in Bulgaria a ctitorit: "Sfintii Apostoli" din Svisto... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro