Dominatia limbii ruse in scolile din Transnistria, aproape de final. Noile standarde educative ale Tiraspolului, care vor intra in vigoare in 2015, dau intaietate limbii moldovenesti

Profesori bine instruiti Este clara, au spus alti vorbitori, necesitatea gasirii unui numar semnificativ de tineri, din mediul urban, cat si din cel rural, care sa fie pregatiti, la nivel superior, in meseria de profesor, cu referire strica la predarea in limba moldoveneasca, pentru ca apoi ei sa ajunga in cat mai multe scoli din stanga Nistrului si sa raspandeasca noul curent educativ. Manuale vechi de 40 de ani Nu s-a lasat mai prejos nici gazda intrunirii, Galina Iscenco, directoarea Complexului liceal din Tiraspol, remarcand ca pentru limba moldoveneasca sunt folosite manuale vechi de aproape 40 de ani. Alta cerere a fost exprimata la adresa Institutului de Stat Nistrean de Dezvoltare a Invatamantului, pentru ca specialistii sa elaboreze programe si materiale didactice de limba si literatura moldoveneasca.

acum 67 luni (17 Jan 2015)

Extinderea asa-zisei limbi moldovenesti in scolile din Transnistria a fost subiectul discutat, cu cateva zile in urma, la Tiraspol. Tema se dovedeste surprinzatoare in teritoriul din stanga Nistrului, ani la rand comparat cu fosta URSS, in care limba rusa era pe deplin stapana. Prefigurata schimbare de macaz in politica regimului separatist apare pe fondul noilor standarde in privinta educatiei, aplicate la toate nivelurile scolare, incepand din acest an.

Dupa cum deja se stie, Curtea Constitutionala din Chisinau a decis, inca din 2013, ca romana este limba oficiala in Republica Moldova, stat in componenta caruia intra si raioanele din stanga Nistrului. Conceptul limbii moldovenesti, inventat de sovietici cu aproape un secol in urma, a fost astfel aruncat la gunoiul istoriei. Discutiile purtate in incinta Complexului liceal "Dimitrie Cantemir" din Tiraspol au fost organizate de Ministerul Educatiei din asa-numita republica nistreana si de Uniunea Moldovenilor. Au participat atat oficiali, cat si profesori de la diverse scoli din stanga Nistrului. Cuvantul de inceput a fost rostit de presedintele Uniunii Moldovenilor, Valerian Tulgara, care atrage atentia asupra situatiei actuale, in care rusa este folosita peste tot in societate, mai ales in institutiile statului. El se refera in continuare la apelul adresat presedintelui republicii separatiste, Evgheni Sevciuk, de a se crea o comisie prezidentiala menita sa studieze problema "dezvoltarii limbii moldovenesti".

Statistici oficiale

Ce te faci insa, arata diverse voci, ca lipsesc educatorii din gradinite si profesorii din scoli si licee, cei care ar trebui sa predea lectiile in limba moldoveneasca. Chestiunea este pusa pe tapet de ministrul adjunct al Educatiei, Svetlana Turceac, care anunta ca in acest moment limba moldoveneasca e studiata in numai 45 de gradinite si 37 de scoli din stanga Nistrului. Atentie, a nu se face confuzie cu cele opt scoli romanesti din Transnistria, aflate sub auto... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro