Doliul unei natiuni: moartea lui Avram Iancu, reflectata in ziarele vremii

Doliul unei natiuni: moartea lui Avram Iancu, reflectata in ziarele vremii

Dupa ce armata maghiara din Transilvania a fost infranta, in 1849, de armata austriaca sprijinita de cea tarista, au fost dezarmate si trupele lui Avram Iancu din Muntii Apuseni. In ziarul "Federatiunea" vestea mortii era anuntata astfel: "Brazii si stejarii plang, si suspina muntii, caci a murit decoarea (podoaba), mandria lor, Iancu, il plang muntenii, nedespartitii sai soti de arme, cu care adeseori, in umbrele muntilor tinea sfaturi de batalie, si impreuna cu ei se bucura de succesele armelor, si unde seara, inconjurat de resolutii sai tribuni, la via flacara a focurilor se cufunda in cugete adanci.

acum 97 luni (29 Mar 2016)

Dupa ce armata maghiara din Transilvania a fost infranta, in 1849, de armata austriaca sprijinita de cea tarista, au fost dezarmate si trupele lui Avram Iancu din Muntii Apuseni. Asteptarile celui supranumit "Craisorul Muntilor" fata de rasplata imparatului de la Viena, pentru ajutorul dat de romanii ardeleni armatei austriece impotriva ungurilor, s-au dovedit a fi prea indraznete.

Avram Iancu-in centrul imaginii-alaturi de principalii lideri revolutionari din Transilvania

Anul 1872 il gaseste bolnav si istovit.

"In dimineata zilei de 10 septembrie nou, 1872 l-au gasit mort, cu privirea incremenita spre cer, sub streasina unei clai de fan din ograda brutarului Ioan Stupina, zis Liebe, din Baia de Cris. Apoi corpul neinsufletit al eroului fu cules de pe iarba inlacrimata de roua diminetii si inaltat pe un catafalc pompos, in casele advocatului Simionasiu, asesor la sedria orfanala", se mai spune in manuscris.

"Il plange Ardealul, scumpa patrie si poporul roman"

Virtutile marelui disparut au fost evidentiate in toate articolele publicate in ziarele romanesti de de dincoace si de dincolo de Carpati.

"Martir al sortii natiunii du-te la masa cea pompoasa a eternei memorii, unde cu eroii lui Stefan cel Mare si Mihai, miscati zeii, ca sa nu fie tarziu a imprastia toti norii ce vor a intuneca orizonturile vietii nationale, politice, a fratilor si nepotilor vostri din Ardeal, cari cu pietate va divinizeaza.

In ziarul "Federatiunea" vestea mortii era anuntata astfel: "Brazii si stejarii plang, si suspina muntii, caci a murit decoarea (podoaba), mandria lor, Iancu, il plang muntenii, nedespartitii sai soti de arme, cu care adeseori, in umbrele muntilor tinea sfaturi de batalie, si impreuna cu ei se bucura de succesele armelor, si unde seara, inconjurat de resolutii sai tribuni, la via flacara a focurilor se cufunda i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro