Doliu in cinematografia romaneasca: Regizoarea Malvina Ursianu a incetat din viata

Regizoarea şi scenarista Malvina Urşianu, un reper al cinematografiei romaneşti, a murit, in noaptea de miercuri spre joi, la varsta de 88 de ani, relatează Mediafax. Intr-un interviu, George Motoi - unul dintre marii actori cu care aceasta a colaborat - o numea "un filosof al ecranului, reprezentanta de frunte a filmului de artă, care a modelat spiritual actorii cu care a lucrat prin gustul estetic desăvarşit, arta şi scenariile proprii extrem de interesante".

acum 107 luni (6 Aug 2015)

Regizoarea şi scenarista Malvina Urşianu, un reper al cinematografiei romaneşti, a murit, in noaptea de miercuri spre joi, la varsta de 88 de ani, relatează Mediafax.

Născută in Valcea, in 1927, a studiat istoria artelor la Institutul de muzeografie, paleografie şi biblioteconomie de la Arhivele Statului.

Atrasă de lumea filmului, urmează cursul experimental de cinematografie susţinut de regizorul, scenaristul şi actorul Jean Georgescu.

A fost acuzată de sabotaj ideologic şi anticomunism, i s-a inscenat un proces de demascare in 1958, a fost interzisă in cinema opt ani, intr-o primă perioadă şi chiar inchisă pentru o vreme. Iar, in aproape un secol de viaţă şi profesie, realizează cateva filme considerate de mulţi critici printre cele mai bune din toate timpurile.

"Intoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu" (1980), "Figuranţii" (1987), "Liniştea din adancuri" (1982), "Serata" (1971), "Gioconda fără suras" (1967), "Trecătoarele iubiri" (1974) şi "O lumină la etajul 10" (1984) sunt cateva dintre titlurile filmelor scrise şi regizate de Malvina Urşianu, in care au jucat de-a lungul anilor actori celebri, precum Silvia Popovici, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică, Mariana Buruiană, Georghe Motoi, George Constantin, Gheorghe Cozorici, Mircea Diaconu, Ion Marinescu şi Cornel Coman.

Intr-un interviu, George Motoi - unul dintre marii actori cu care aceasta a colaborat - o numea "un filosof al ecranului, reprezentanta de frunte a filmului de artă, care a modelat spiritual actorii cu care a lucrat prin gustul estetic desăvarşit, arta şi scenariile proprii extrem de interesante".

In anul 2000, a fost decorată de preşedintele Emil Constantinescu cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" in grad de Cavaler, "pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii". ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro