Dolar vs yuan, un razboi continuu
Fondurile speculative pariaza ca Beijing va lasa moneda sa sa slabeasca mai mult, cu scopul de a pune capat fluxului de bani care parasesc tara si de a relansa cresterea economica. Economia gestionata de statul chinez confera guvernului un anumit numar de parghii de actiune si dispune de resurse enorme. In ultima perioada, institutiile de stat au achizitionat yuani pe piata din Hong Kong, unde strainii isi plaseaza majoritatea investitiilor si unde costurile de creditare au crescut de la zi la zi la 66%, ceea ce face dificila finantarea pe termen scurt si trimite yuanul in crestere.
Actiunile fondurilor speculative - hedge funds - contra yuanului intervin intr-un moment dificil pentru liderii chinezi, si investitorii estimeaza ca economia chineza va putea cu greu sa evite o "aterizare dificila".
Fondatorul si presedintele fondului Hayman Capital Management, Kyle Bass, a vandut majoritatea investitiilor sale in actiuni si obligatiuni pentru a se concentra asupra scurt-circuitarii monedelor asiatice, in special yuanul si dolarul din Hong Kong.
Este cea mai mare actiune concertata pe care firma cu sediul la Dallas a declansat-o dupa ani de zile in care a pariat contra pietei imobiliare americane.
Miliardarul Stanley Druckenmiller, gestionarul fondului Quantum al lui George Soros, fondatorul Appaloosa Management, David Tepper, si proprietarul Greenlight Capital, David Einhorn, s-au alaturat jocului contra yuanului declansat de Kyle Bass, fiecare precizand ca detine optiuni asupra deprecierii yuanului.
Autoritatile de la Beijing se bat pe mai multe fronturi pentru gestionarea unei "aterizari line" a economiei, fata de un sistem bancar foarte indatorat si care inoata in tranzitia spre o crestere a consumului. Acordarea unei atentii speciale slabirii yuanului, a dus rezidentii chinezi si investitorii straini spre un exod de capital. Desi inca detine cea mai mare participare in rezervele de schimb de 3,3 miliarde dolari, China a cunoscut iesiri de capital enorme in ultimele luni.
Fondurile speculative pariaza ca Beijing va lasa moneda sa sa slabeasca mai mult, cu scopul de a pune capat fluxului de bani care parasesc tara si de a relansa cresterea economica. Economia gestionata de statul chinez confera guvernului un anumit numar de parghii de actiune si dispune de resurse enorme. In ultima perioada, institutiile de stat au achizitionat yuani pe piata din Hong Kong, unde strainii isi plaseaza majoritatea investitiilor si unde costurile de creditare au crescut de la zi la zi la 66%, ceea ce face dificila finan... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro