Doi tineri au dat viata stresanta de la oras pe linistea de la sat, iar acum vor sa faca agroturism in Maramures

Satul care a atras zeci de straini Ce i-a atras cel mai mult in satul Breb, sat care, de altfel, a atras zeci de familii de straini si oraseni, este greu de explicat in cuvinte. "In principal, nu ne-am dori sa nelimitam doar la cazare si masa, cum se intampla de obicei, ci am dori sa ne axam mai mult pe experientele oamenilor care o sa vina, sa vada viata rurala si cum se traia dintotdeuana pe aceste locuri, sa invete anumite mestesuguri, sa pota sa lucreze alaturi de noi la fan, in gradina, sa interactionez cu oamenii satului, cu animalele, cu tot ceea ce tine de viata satului", mai explica ea.

acum 37 luni (12 May 2017)

Radu este absolvent de Drept si a lucrat ca jurist o vreme, apoi si-a deschis o firma proprie in alt domeniu. Irina, absolventa de Istorie si Etnografie, a lucrat ca reprezentant de vanzari intr-o companie multinationala. Stresul insa si consumul nervos si-au spus cuvantul, astfel ca dupa o vacanta in Maramures, cei doi s-au indragostit iremediabil de satul Breb si au decis sa se mute acolo. Am venit in zona ca turisti, incercand sa cautam satul maramuresean de altadata.

Au renuntat la tot ce au avut in Oradea si au cumparat trei hectare de teren, unde vor sa faca agroturism. Au luat pana acum trei casute vechi din lemn, din satele maramuresene, pe care le-au mutat pe terenul lor si au inceput sa le reconditioneze. "Mai avem inca de lucru, dar speram ca pana in august sa fie gata si sa incepem sa primim turisti", mai spune Irina. Cele trei casute au fundatie din piatra, iar partea de sus este din lemn, lipit cu lut, exact asa cum se faceau cu sute de ani in urma. "Am folosit mana de lucru doar din sat, pentru ca am vrut ca banii sa ramana aici in sat", mai spun ei.

Chiar daca in vechile sate traditioanle, acoperisul caselor nu era folosit ca spatiu de locuit, Irina si Radu i-au dat aceasta utilitate din motive lesne de inteles.

Satul care a atras zeci de straini

Ce i-a atras cel mai mult in satul Breb, sat care, de altfel, a atras zeci de familii de straini si oraseni, este greu de explicat in cuvinte. Din sat, de pe dealul pe care si-au cumparat terenul, o imagine desprinsa parca din reportajele TV National Geographic dezvaluie Creasta Cocosului, o rezervatie naturala unica in tara. Un alt motiv pentu care satul este atat de cautat este tocmai faptul ca nu se afla la sosea, lucru care confera o liniste aparte. Este special, inca simti tot ce tine de traditional, de vechi, oamenii sunt cu totul si cu totul speciali, au o caldura aparte. Sunt rabdatori, sunt dorici sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro