Doi studenti romani au creat salamul dietetic, bogat in proteine cu valoare nutritiva ridicata

Doi studenti romani au creat salamul dietetic, bogat in proteine cu valoare nutritiva ridicata

Doi tineri galateni, Cristian Dima si Andrei Sorin Bolocan, au analizat salamurile existente pe piata si, dupa o munca de laborator de cateva luni, au conceput un produs pe care-l descriu drept revolutionar - "Danubian Dietetic Salami". Salamul dietetic este un produs din carne, fiert si afumat, care combina carnea de vita si carnea de porc cu proteine miofibrilare din peste, ulei de porumb nerafinat si condimente (ulei esential de piper negru si coriandru) in sistem microincapsulat. Salamul dietetic are un continut scazut de sare Foto: Cristian Dima Salamul creat de cei doi studenti galateni, Danubian Dietetic Salami, are un continut de sare, nitrit si polifosfat redus comparativ cu celelalte produse din carne din aceeasi clasa: sare 1,5% fata de 2 ?

acum 54 luni (22 Apr 2016)

Doi tineri galateni, Cristian Dima si Andrei Sorin Bolocan, au analizat salamurile existente pe piata si, dupa o munca de laborator de cateva luni, au conceput un produs pe care-l descriu drept revolutionar - "Danubian Dietetic Salami".

Salamul dietetic este un produs din carne, fiert si afumat, care combina carnea de vita si carnea de porc cu proteine miofibrilare din peste, ulei de porumb nerafinat si condimente (ulei esential de piper negru si coriandru) in sistem microincapsulat.

Cristian Dima cu trofeul Ecotrophelia Foto: Cristian Dima

In prezent, consumatorii tind sa ceara produse din carne care sa promoveze o alimentatie sanatoasa, cum ar fi cele cu continut scazut de sare, grasimi, colesterol, nitriti si in general calorii, dar care sa inglobeze si compusi bioactivi (carotenoide, acizi grasi nesturati, steroli sau fibre).

Aceasta tendinta a aparut ca urmare a conceptiei gresite despre produsele din carne, ca fiind cauza principala pentru aparitia de boli cronice ca obezitatea, cancerul, accidentele vasculare cerebrale, bolile cardio-vasculare si hipertensiunea arteriala.

Inlocuieste proteinele din carne cu proteinele miofibrilare din peste

Specialistii au ajuns la concluzia ca produsele din carne, cum ar fi emulsia tipica pentru salam, pot sa contina pana la 37% grasime, un exemplu in acest sens fiind salamul crud uscat. Continutul mare de grasime al acestor tip de produse reprezinta un dezavantaj major in ceea ce priveste consumul lor de catre cei preocupati de posibilitatea aparitiei bolilor cardio-vasculare sau care sufera de una dintre acestea.

La aportul de grasimi adus de produsele din carne in dieta se adauga cel adus de celelelate alimente, crescand astfel riscul de boli cronice.

Conform recomandarilor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) pentru a putea spune ca traim... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro