Doi soti din Harghita si prima fabrica de sarmale din Romania, care a cucerit Suedia si Ungaria

Doi soti din Harghita si prima fabrica de sarmale din Romania, care a cucerit Suedia si Ungaria

Ideea afacerii de la Gheorgheni a pornit in urma cu cinci ani, cand sotii Bajko, Laszlo (marketing manager) si Eniko (specialist in turism), ambii in varsta de 47 de ani, s-au gandit ca ar putea dezvolta o poveste de succes din aparent banalele sarmale puse la pastrare in congelator. Caserolele sunt fie de 850 de grame, care includ 8 sarmale si costa 14 lei, fie de 410 grame, cu 4 sarmale, si care costa 7 lei. Pe langa sarmale, tot dintr-o intamplare aparent banala, au dezvoltat si o linie de condimente pentru supe traditionale, condimente care de asemenea merg foarte bine: "Facem baza de supa de patru feluri.

acum 52 luni (24 Apr 2015)

Ideea afacerii de la Gheorgheni a pornit in urma cu cinci ani, cand sotii Bajko, Laszlo (marketing manager) si Eniko (specialist in turism), ambii in varsta de 47 de ani, s-au gandit ca ar putea dezvolta o poveste de succes din aparent banalele sarmale puse la pastrare in congelator. Cand le-am scos de acolo au fost bune si sotul a venit cu ideea ce ar fi daca am face sarmale gata pregatite si congelate. Investitia initiala a fost de 130.000 de euro, din care 40.000 de euro dintr-un credit bancar, deja rambursat.

Delicatese fara conservanti

Inca de la inceput, sotii Bajko si-au impus reguli pe care le respecta si acum cu sfintenie: produsele lor se fac fara niciun fel de conservanti si totul se prepara manual. "Varza o cumparam din judetul Covasna, de la producatori, noi o curatam si o punem la murat, cu apa din fantana si sare adusa din Praid, ca sa nu fie nimic, nici clor, sa fie fara niciun adaos. Cand varza e gata facuta, atunci doamnele o curata si daca trece timpul si nu avem asa de multe comenzi atunci congelam si foi de varza. Carnea o cumparam de la producatori si noi o macinam, slanina la fel", explica Eniko.

Alaturi de carne si slanina, in compozitie se mai adauga ceapa, cimbru, sare, piper, boia, marar si orez.

Fiecare sarma este impachetata manual, apoi se fierb in oale de 100 de litri, cumparate special din Ungaria si prevazute cu robineti de scurgere a apei. Caserolele sunt fie de 850 de grame, care includ 8 sarmale si costa 14 lei, fie de 410 grame, cu 4 sarmale, si care costa 7 lei. Dupa ce s-au pus in caserole se congeleaza, si din momentul congelarii au termen de valabilitate o jumatate de an.

Din Ungaria pana in Suedia

Cele mai multe comenzi la fabrica din Gheorgheni vin in perioadele dinaintea sarbatorilor, din noiembrie si pana de Paste. Sunt insa comenzi si in celelate perioade din an, pentru diferite ev... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro