Doi scriitori din Timisoara s-au trezit subiecte la Bacalaureatul din Republica Moldova: "E un fel de canonizare in timp ce esti in viata"

Doi scriitori din Timisoara s-au trezit subiecte la Bacalaureatul din Republica Moldova:

au avut de scris patru expresii frazeologice sau locutiuni care contin verbul "a deschide", sa explice rolul stilistic al adverbelor din secventa subliniata, sa interpreteze, in text coerent de 5-6 randuri, semnificatia unei figuri de stil din poem, sa propuna pentru acest poem un titlu propriu, exprimat printr-o imbinare de cuvinte, argumentandu-si optiuneasi sa comenteze, intr-un minieseu de 10-12 randuri, mesajul global al textului, in raport cu afirmatia "Poezia reprezinta o revolta spirituala impotriva hazardului nasterii", cu raportare la motive, imagini, simboluri sau idei.

acum 66 luni (10 Jun 2018)

Robert Serban si Radu Pavel Gheo, doi scriitori din Timisoara, au aflat cu surprindere ca operele lor au fost subiecte la examenul de Bacalaureat in Republica Moldova. La sfarsitul saptamanii, absolventii liceelor de profil umanist, au avut de rezolvat la testul de limba romana doua subiecte ce tin de scriitori romani contemporani. Subiectul I era legat de poezia "Ce mai ramane din viata", de Robert Serban: "E o mare si placuta surpriza, trebuie sa recunosc, ca una dintre poeziile mele sa fie subiect la Bacul de limba romana din Republica Moldova. Am fost la Chisinau anul trecut, pentru prima data, la invitatia profesorului de limba si literatura romana Sergiu Orehovschi, de la Liceul Teoretic "Spiru Haret", unul dintre cele mai bune din capitala Moldovei.

"Oamenii sunt convinsi ca in poezii nu se intampla nimic ca ele ar trebui citite dupa moarte cand e bine sa nu mai ai pofte idei oamenii nu deschid carti subtiri iar daca o fac observa imediat ca inauntru sunt putine cuvinte pe rand putine cuvinte pe pagina in rest alb mult alb si le inchid repede fara sa le spuna nimeni oamenii stiu insa ca poezia este ceea ce ramane din viata dupa ce o traiesti". au avut de scris patru expresii frazeologice sau locutiuni care contin verbul "a deschide", sa explice rolul stilistic al adverbelor din secventa subliniata, sa interpreteze, in text coerent de 5-6 randuri, semnificatia unei figuri de stil din poem, sa propuna pentru acest poem un titlu propriu, exprimat printr-o imbinare de cuvinte, argumentandu-si optiuneasi sa comenteze, intr-un minieseu de 10-12 randuri, mesajul global al textului, in raport cu afirmatia "Poezia reprezinta o revolta spirituala impotriva hazardului nasterii", cu raportare la motive, imagini, simboluri sau idei. Probabil ca exista o comisie de profesori, dar care care sunt oameni deschisi daca incearca sa aduca literatura contemporana aproape de elevi. Le dai sa citeasca niste povesti, niste persojaje de care sunt foarte indepartati, si ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro