Doi romani vor sa cucereasca al optulea varf al lumii

Intai am fi vrut sa mergem amandoi pe Everest, dar ne-am facut calculele si este putin probabil ca in Cluj sa poata fi sustinuta o astfel de expeditie, din cauza costurilor pe care le are Everestul, din pricina faptului ca este un varf foarte comercial si numai taxa de varf pe care o percepe Ministerul Turismului din Nepal este foarte mare", a spus jurnalistul clujean.

acum 81 luni (22 Aug 2016)

Doi romani din Cluj vor incerca sa cucereasca unul dintre cele mai inalte varfuri montane de pe planeta. Varful Manaslu are altitudinea de 8.156 de metri, este situat in Nepal si este al optulea varf de pe planeta ca altitudine. Temerarii din Transilvania au inceput de mai multe luni pregatirea fizica necesara pentru expeditia in Nepal.

Cei doi clujeni vor pleca spre Asia in ultimele zile din august, se vor acomoda mai intai cu muntele, iar ascensiunea finala ar putea avea loc in 24 septembrie. Salvamontistul Vasile Cipcigan a mai incercat sa cucereasca Varful Manaslu si acum trei ani, dar atunci a fost nevoit sa renunte din motive independente de vointa lui. "In 2013 am avut prima tenativa de a cuceri un varf de peste 8.000 de metri, tot pe Manaslu. Acum plecam cu o saptamana mai repede decat in 2013 si suntem foarte-foarte hotarati sa ajungem pana pe varf", a declarat seful Serviciului Salvamont-Salvaspeo din Cluj.

Pentru jurnalistul Titus Craciun, expeditia pe Manaslu este prima incercare de acest fel. "Am inceput sa ne pregatim fizic impreuna inainte de a-mi spune Vasile ce are de gand. Intai am fi vrut sa mergem amandoi pe Everest, dar ne-am facut calculele si este putin probabil ca in Cluj sa poata fi sustinuta o astfel de expeditie, din cauza costurilor pe care le are Everestul, din pricina faptului ca este un varf foarte comercial si numai taxa de varf pe care o percepe Ministerul Turismului din Nepal este foarte mare", a spus jurnalistul clujean. Costurile expeditiei de ridica la 9.000 de euro de persoana. Cei doi clujeni vor sa urce pe Manaslu fara serpasi sau oxigen suplimentar. Este deja creata o pagina de Facebook, care va fi updatata ori de cate ori cei doi temerari vor avea ocazia. A urcat pe Kilimanjaro

Vasile Cipcigan este unul dintre cei mai cunoscuti montagnarzi din Romania. El si-a descoperit pasiunea pentru munte in anul 1996, cand a mers in Cheile Aiudului, din Muntii Trascaului, pentru o competitie de orientare turis... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro