Doi romani au escaladat un varf din Himalaya pe un traseu "virgin" pentru alpinismul autohton. Povestea reusitei fara precedent

Doi romani au escaladat un varf din Himalaya pe un traseu

In cele aproape doua luni cat a fost plecat, aradeanul Zsolt Torok a mai escaladat si varful Ama Dablam (6.856 metri), dar si Island Peak (6.165 metri). Zsolt Torok si colegul sau, Vlad Capusan, au ales o ruta dificila, o succesiune de pereti de stanca, de gheata, dar si combinatii intre cele doua (pereti de mixt).

acum 41 luni (6 Jun 2016)

In cele aproape doua luni cat a fost plecat, aradeanul Zsolt Torok a mai escaladat si varful Ama Dablam (6.856 metri), dar si Island Peak (6.165 metri).

Zsolt Torok si colegul sau, Vlad Capusan, au ales o ruta dificila, o succesiune de pereti de stanca, de gheata, dar si combinatii intre cele doua (pereti de mixt). In acest sezon, au fost doar ascensiuni pe rute clasice, binecunoscute, insa noi am ales un traseu nefacut pana acum de o echipa romaneasca, pe ruta sud - vest. Dificultatea a fost data mai ales de peretii verticali de 180 de metri inaltime din partea superioara a traseului", spune Zsolt. Conditiile meteo au fost extreme, stanca friabila, caderile de pietre si gheata albastra au facut inaintarea si mai dificila pentru cei doi alpinisti romani. Imaginati-va deasupra noastra un labirint de gheata si seracuri, a fost o adevarata arta sa iesim din tabara 3. Daca in vreme buna, vorbim de o ascensiune tehnica, in conditii extreme, ascensiunile de mare altitudine sunt aproape imposibile.

Torok, in timpul liber dintre expeditii FOTO Facebook Zsolt Torok

Aradeanul Zsolt Torok este unul dintre putinii alpinisti romani cu dubla expertiza (altitudine si tehnica). Acesta a atins unele dintre cele mai dificile varfuri, dar a si realizat cateva dintre cele mai solicitante trasee. Printre reusitele in alpinismul de mare altitudine se numara expeditiile din Himalaya: varful Nanga Parbat (8126m - cel mai dificil varf din lume, premiera romaneasca) si expeditiile Cho Oyu (8200m), K2 (7600m), Annapurna (8091m) si Ama Dablam (6812m), expeditia in Everest (8848m) si cea din Aconcagua - Ghetarul Polonez PD. Zsolt este cunoscut si pentru premierele romanesti in alpinismul tehnic - Trilogia Alpilor (Peretele Nordic Eiger, Matterhorn si Grandes Jorasses - Pilierul Walker) si urcarea celor mai celebri 6 pereti verticali din Alpi. Aceasta afirmatie se poate intelege imediat sau se poate despica firul in pa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro