Doi jurnalisti din Iasi, obligati sa plateasca 20.000 de lei fostului ministru Adomnitei pentru barfele dintr-un ziar
Judecatorii au mai stabilit ca sanctionarea celor doi jurnalisti este necesara deoarece in articolele vizate, "judecatile de valoare sunt extrem de vulgare, injurioase si degradante si nu au niciun temei faptic rezonabil, astfel ca nu pot fi justificate prin exercitarea de catre presa a rolului ei de .
Jurnalistii Magda Olteanu si Constantin Mazilu au pierdut definitiv procesul cu Adomnitei chiar daca, in prima instanta, la Iasi, judecatorii de la Tribunal le dadusera castig de cauza.
Ei au fost sanctionati de instanta pentru ca au permis, in calitate de editor si redactor-sef, publicarea a peste 100 de pamflete care exced dreptul la libera exprimare, au stabilit judecatorii.
"Pot spune acum, cu toata convingerea, dupa ce si ICCJ si-a insusit argumentele Curtii de Apel Bacau, ca epoca in care cotidianul BZI putea publica absolut orice poveste fantasmagorica, sub umbrela unor articole nesemnate, semnate sub pseudonim sau sub denumirea de , a incetat", a precizat Ionut Iftode, avocatul lui Adomnitei. "Vom utiliza in continuare toate mijloacele procesuale pentru a schimba aceasta decizie si am convingerea ca vor exista judecatori care sa inteleaga faptul ca limitele libertatii de exprimare sunt mai largi atunci cand jurnalistul scrie despre activitatea unor oameni politici si functionari publici, chiar daca sunt folositi termeni violenti sau informatii considerate ofensatoare sau socante", a mai spus Boacna.
In motivarea Curtii de Apel Bacau, mentinuta de Curtea Suprema, se arata ca fostul sef al CJ a cerut daune pentru materialele publicate de "Buna Ziua Iasi" in perioada 5 martie 2012 - 5 martie 2015, cand gazeta a purtat o campanie media impotriva sefului CJ de atunci. Magistratii au considerat ca 120 de "articole" aparute la rubrica Bursa Barfelor, alte 7 semnate cu pseudonim si 2 nesemnate "au fost aduse la cunostinta publicului prin exprimarea cu rea-credinta a acordului pentru publicare de catre persoanele care in mod evident si notoriu aveau aceasta putere de decizie la nivelul publicatiei, si anume editorul si redactorul-sef al acesteia, respectiv cei doi parati".
Judecatorii au mai stabilit ca sanctionarea celor doi jurnalisti este necesara deoarece in articol... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro