Doi invatatori de la o scoala de tara lupta sa recupereze istoria Oltului: "Stateam ca nebunul, copiam zile intregi cu pixul, pe atunci nu aveam aparat foto"

Doi invatatori de la o scoala de tara lupta sa recupereze istoria Oltului:

Ion si Floriana Talvanoiu, doi invatatori de la o scoala de la tara, din comuna Ganeasa, judetul Olt, au inceput in urma cu aproape zece ani sa recupereze, fragment cu fragment, ceea ce ei numesc astazi "memoria Oltului". De la documente ale lui Mircea Damian, gasite intr-un pod vechi, a inceput totul La inceput, Ion Talvanoiu a fost preocupat de istoria locala a Oltului si-si petrecea cam tot timpul - vacantele, sfarsitul de saptamana - cautand prin arhive. Manualele de istorie, "o varza" De altfel, una dintre marile dorinte ale lui Ion Talvanoiu este ca revista sa ajunga si in scoli si in licee, fiind nemultumit de modul in care li se preda astazi istoria celor mici.

acum 101 luni (23 Jan 2016)

Ion si Floriana Talvanoiu, doi invatatori de la o scoala de la tara, din comuna Ganeasa, judetul Olt, au inceput in urma cu aproape zece ani sa recupereze, fragment cu fragment, ceea ce ei numesc astazi "memoria Oltului". Transcriind cu pixul ore intregi din comorile adapostite de arhive, batand la usi semideschise in presa locala sa le spuna oltenilor din cine se trag si ca au cu cine sa se mandreasca.

Au intampinat multe piedici in cercetarile lor, dar nu s-au lasat intimidati, ba, mai mult, au dat nastere revistei "Memoria Oltului si Romanatilor", singura in acest format in care putem regasi urmele inaintasilor, povestile lor. Au pus la punct, de asemenea, si un site, care este o incercare inca si mai mare, pe langa revista "la liber" existand o inventariere a monumentelor in pericol, un anticariat on-line etc.

Despre debutul lui Eugen Barbu

Fiecare dintre cei doi soti preda cate patru ore pe zi unui grup de 10-15 copii de clasa intai, in clase mici, cu banci de toate marimile, scaune prea mari pentru prichindeii ramasi cu picioarele atarnande si socotitoare uriase, mai vechi decat scoala.

Pentru Floriana si Ion Talvaniou, aventura sondarii in trecut incepea in urma cu aproape 20 de ani. Stateam ore intregi, zile intregi, copiam ca nebunul, cu pixul, pe-atunci nu aveam aparat de fotografiat.

De la documente ale lui Mircea Damian, gasite intr-un pod vechi, a inceput totul

La inceput, Ion Talvanoiu a fost preocupat de istoria locala a Oltului si-si petrecea cam tot timpul - vacantele, sfarsitul de saptamana - cautand prin arhive. Si cand a vazut despre ce e vorba, n-a mai fost nevoie de niciun argument, de atunci facem treaba impreuna", marturiseste Ion Talvanoiu.

O "mina de aur", carata cu Dacia

Soarta i-a scos in cale oamenii potriviti, crede invatatorul. De altfel, munca sotilor Ta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro