Doi castigatori de Nobel, in premiera la FILIT Iasi: Svetlana Aleksievici si Gao Xingjian, cap de afis

Doi castigatori de Nobel, in premiera la FILIT Iasi: Svetlana Aleksievici si Gao Xingjian, cap de afis

Inceputul de octombrie va fi extrem de generos cu indragostitii de literatura din Iasi si din tara, intrucat editia din acest an a Festivalului International de Literatura si Traducere de la Iasi (FILIT) va fi una cu invitati aflati in premiera in Romania, in acelasi timp, laureati ai Premiului Nobel pentru Literatura, dar si scriitori care au mare succes la public, la nivel mondial. Evenimente pe alese la FILIT 2017 Programul Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT) insumeaza anul acesta peste 100 de evenimente structurate astfel: intalniri ale scriitorilor in liceele iesene, la cluburile de lectura Alecart si Logos, intalniri ale scriitorilor la Casa FILIT (in Piata Unirii), mese rotunde si evenimente specializate, intalniri ale poetilor la Casa Poeziei (Casa Dosoftei), concerte, Noaptea Alba a Poeziei si expozitii care valorifica patrimoniul Muzeului National al Literaturii Romane Iasi.

acum 62 luni (1 Oct 2017)

Inceputul de octombrie va fi extrem de generos cu indragostitii de literatura din Iasi si din tara, intrucat editia din acest an a Festivalului International de Literatura si Traducere de la Iasi (FILIT) va fi una cu invitati aflati in premiera in Romania, in acelasi timp, laureati ai Premiului Nobel pentru Literatura, dar si scriitori care au mare succes la public, la nivel mondial.

Astfel, in perioada 4-8 oc-tombrie, invitatii-vedeta la cea de-a V-a editie a FILIT, cel mai mare festival de literatura din Romania si unul dintre cele mai importante din aceasta parte a Europei, vor fi Svetlana Aleksievici, laureata Nobel pentru Literatura in anul 2015, si Gao Xingjian, laureat Nobel pentru Literatura in anul 2000.

"Din punctul nostru de vedere, a fost foarte important sa venim pentru editia a V-a cu nume importante, cu nume care sa atraga publicul din nou la Iasi si sa aratam ca FILIT-ul continua sa traiasca, si ca FILIT-ul continua sa-si propuna lucruri importante. Din fericire, am avut confir-mari de la cei doi laureati Nobel, si acesta este un lucru pe care putine festivaluri il pot aduce in fata, cu care putine festivaluri se pot lauda, si ma refer aici la festiva-luri din toata lumea.

Printre cartile sale cele mai emotionante si mai bine vandute, traduse si in limba romana se numara "Razboiul nu are chip de femeie", "Dezastrul de la Cernobil.

In limba romana i-au fost traduse cartile "Cumpara-i un bat de undita lu' bunicu" si "Literatura si libertate".

Evenimente pe alese la FILIT 2017

Programul Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT) insumeaza anul acesta peste 100 de evenimente structurate astfel: intalniri ale scriitorilor in liceele iesene, la cluburile de lectura Alecart si Logos, intalniri ale scriitorilor la Casa FILIT (in Piata Unirii), mese rotunde si evenimente specializate, intalniri a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro