Doi bihoreni au pus pe picioare cea mai mare ferma de magarite din tara: "Sunt cele mai pretentioase animale, dar laptele lor e similar cu cel matern"

De la poarta fabricii, litrul de lapte se vinde cu 120 de lei, in timp ce in farmacii sau hipermarketuri pretul poate ajunge pana la 150 de lei litrul. El devine nu numai un tratament natural pentru una dintre cele mai neplacute alergii, dar si un aliment functional esential ce poate inlocui cu succes laptele de vaca sau formulele de lapte praf de crestere in alimentatia bebelusilor si a copiilor.

acum 48 luni (28 Jul 2016)

Decizia celor doi a fost una din succes, atat din punct de vedere medical, cat si in ceea ce priveste investitia. Astazi, ferma de magarite din satul bihorean Cauaceu numara 150 de exemplare si este in continua dezvoltare. Laptele de magarita este in proportie de 97% similar cu laptele matern, fiind recomandat pentru o multitudine de boli si alergii", ne-a dezvaluit Calin Nistor, unul dintre cei doi proprietari ai fermei.

Laptele de magarita nu este deloc ieftin, dar avand in vedere beneficiile si cantitatea mica pe care trebuie sa o consume un om intr-o zi, isi justifica pretul. In decembrie 2015, cei doi investitori bihoreni au reusit sa puna in functiune si centru de prelucrare a laptelui. Dupa foarte multe teste am ajuns sa facem niste aparate speciale care sa poata steriliza laptele de magarita, astfel incat sa-si poata pastra proprietatile si sa aiba catusi de putin termen de valabilitate.

Magaritele se mulg o data pe zi, cam o jumatate de litru de lapte, si restul de lapte ramane puiului.

"Daca vrei sa faci o ferma de productie pe termen lung trebuie in primul rand sa protejezi animalul. Eu ma ocup doar personal de animale, mai ales la muls si desi nu s-ar crede, sunt cele mai pretentioase animale din lume", sustine fermierul bihorean.

Odata ce a fost muls si procesat, laptele poate fi pastrat in sticla 60 de zile, iar dupa ce sticla a fost deschisa trebuie pastrat la rece, in frigider si dupa deschidere sa se consume in maximum 3-4 zile. Cerere este din ce in ce mai mare, astfel ca nu duc lipsa de piata de desfacere.

"Am vrut sa ajungem la nivelul de a procesa laptele astfel incat sa isi pastreze proprietatile. Cine a comandat o data de la noi, a comandat si a doua oara", ne-a explicat Calin Nistor.

De la poarta fabricii, litrul de lapte se vinde cu 120 de lei, in timp ce in farmacii sau hipermarketuri pretul poate aj... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro