Documentele pe care nu le-ati vazut niciodata: cum s-a negociat moartea unei lumi

Documentele pe care nu le-ati vazut niciodata: cum s-a negociat moartea unei lumi

Nu e vorba despre declaratii de amor etern, nu vom avea schimbari de statut matrimonial in aliantele existente deja, dar am impresia ca vom avea curand o intelegere realista a faptului ca cele doua super-puteri sunt obligate sa duca mai departe protocolul de la Malta pentru a reasigura pietele globale, aproape acum de a intra in vrie datorita aparitiei in acesti ultimi 30 de ani a din ce in ce mai multi factori de explozie. - .si sugereaza ca Pactul de la Varsovia si NATO sa devina, la un nivel mult mai inalt, mai degraba organizatii politice decat militare) Document 11 Directive in atentia ministrilor afacerilor externe ai SUA si URSS- document realizat de delegatia sovietica la Malta, 3 decembrie 1989, sursa: George H.W.Bush Library (se vorbeste despre nevoia de "armonizare a intereselor nationale cu valorile umane universale" dar si despre "crearea unui model de securitate fundamental nou", la aceasta adaugandu-se propunerea de initiere a unei discutii pe pachetul "OPEN SKIES, OPEN SEAS, OPEN LAND, OPEN SPACE" Document 12 Consiliul National de Securitate, memorandum de la Condoleezza Rice catre Brent Scowcroft, 5 decembrie 1989 Document 13?Fragmente din Jurnalul lui Anatolii Cernaiev (principalul consilier politic al lui Gorbaciov) , 2 ianuarie 1990Excerpt from Anatoly S.

acum 74 luni (21 Jan 2017)

>

De ce este esential sa ne reamintim acest moment?

Deoarece, din punctul meu de vedere, acum se inchide o bucla istorica si, din tote punctele de vedere, pe toate planurile de discutie si negociere, Presedintii Trump si Putin, par sa trimita mesaje privind revenirea la masa trativelor pentru a relua ceea ce s-a decis atunci, ceea ce se anunta ca realitate imediata si pe termen mediu si lung.

Bucla de 30 de ani a aratat ca o asemenea discutie nu numai ca este necesara, ci absolut inevitabila. Nu e vorba despre declaratii de amor etern, nu vom avea schimbari de statut matrimonial in aliantele existente deja, dar am impresia ca vom avea curand o intelegere realista a faptului ca cele doua super-puteri sunt obligate sa duca mai departe protocolul de la Malta pentru a reasigura pietele globale, aproape acum de a intra in vrie datorita aparitiei in acesti ultimi 30 de ani a din ce in ce mai multi factori de explozie. Multi fiind reprezentati de emergenta fulgeratoare a unor entitati statale sau non-statale (ISIS, spre exemplu) care au reusit sa introduca in sistemul relatiilor internationale si a celor bilaterale SUA-RUSIA numerosi vectori de explozie, amenintandu-le direct interesele lor economice si pe cele ale aliatilor lor. Ceea ce vedem acum nu este decat o incercare de revenire la statutul de super-putere globala in numele caruia predecesorii lor incercau sa remodeleze destinele lumii in septembrie 1989. Asa a si aparut sloganul electoral al celor doi presedinti care au anuntat ca-si doresc sa redea tarilor lor maretia de odinioara, sa le faca din nou "mari" ca atunci cand aveau mijloacele si puterea reala de a controla zone de influenta vaste si sa-si asigure capacitatile necesare pentru a evolua in calitate de super-putere. Vedeti ce s-a sperat, ce s-a promis, uitati-va la ce-a iesit si veti intelege, poate, de ce liderii de azi au ajuns la concluzia nevoii de revenire la estimarile initiale care, de data asta, sa fie traduse in r... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro