Documentele despre ziaristii rapiti in Irak raman SECRETE. Vezi argumentele SIE

f) si g): "In categoria informatiilor secrete de stat sunt cuprinse informatiile care reprezinta sau care se refera la: f) activitatea de informatii desfasurata de autoritatile publice stabilite prin lege pentru apararea tarii si siguranta nationala;g) mijloacele, metodele, tehnica si echipamentul de lucru, precum si sursele de informatii specifice, folosite de autoritatile publice care desfasoara activitate de informatii".

acum 83 luni (7 Aug 2015)

Documentele Serviciului de Informatii Externe asupra actiunii de recuperare a ziaristilor romani in Irak au fost clasificate "secret de stat, nivelul strict secret".

"Documentele SIE din actiunea de recuperare a ziaristilor romani in Irak au fost clasificate secret de stat, nivelul strict secret, in stricta conformitate cu prevederile legale, in speta Legea nr. Criteriile avute in vedere la clasificare subzista si in prezent, astfel ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de H.G.

Legea 1/1998 privind organizarea si functionarea SIE, articolul 9, alineatul (2) prevede: "Activitatea Serviciului de Informatii Externe are caracter de secret de stat". f) si g): "In categoria informatiilor secrete de stat sunt cuprinse informatiile care reprezinta sau care se refera la: f) activitatea de informatii desfasurata de autoritatile publice stabilite prin lege pentru apararea tarii si siguranta nationala;g) mijloacele, metodele, tehnica si echipamentul de lucru, precum si sursele de informatii specifice, folosite de autoritatile publice care desfasoara activitate de informatii".

H.G.223/2013 se refera la aprobarea Listei cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informatii Externe.

HG 585/2002 privind Standardele nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania prevede la articolul 20, alineatul (1): "Informatiile se declasifica daca: a) termenul de clasificare a expirat; b) dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica, ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare;c) a fost atribuit de o persoana neimputernicita prin lege". ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro